Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 12 - December

Forrige Næste
[13] s. 370-371
Protestmødet mod de amerikanske Justitsmord

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:12

PROTESTMØDET MOD DE AMERIKANSKE JUSTITSMORD


    Endelig er der i Danmark gjort Begyndelse til at vække Arbejderne og frisindede borgerlige til Protest mod det Skrækvælde, Overklassen og dens Politisystem udøver mod Arbejderklassen og dens Forkæmpere i en hel Række af Lande, hvoraf Italien og Bulgarien staar præntet med blodig Skrift, det første paa Grund af Fascismens lurvede, Stimandsfærd, det sidste paa Grund af Mordenes Titusindtal. Ogsaa i Kolonierne trampes den vaagnende nationale Bevægelse brutalt ned, som nu i hollandsk Ostindien. "Clarté" vil i den kommende Tid sætte det som en Hovedopgave at føre saa aktiv en Kamp herimod som muligt er. Og eet skal gennemføres: Masken skal rives af Hyklerne! Den største af disse og den ømtaaligste er U. S. A., "Frihedens Fædreland".
    Mødet i Axelborg var Begyndelsen hertil. Karin Michaëlis og Knud Korst talte jævnt og bramfrit. De lod Sagerne selv tale. Bemærkelsesværdig var Karin Michaëlis' Omtale af Hungertorturen overfor politiske Fanger i Amerika.
    Af afgørende Værdi var det, at den overfyldte Sal ikke alene var nysgerrige, trukket af Navnet, men ved sin Tilslutning til den skarpe Protestresolution viste, at de vilde være med i et fortsat Arbejde - til enten at tvinge Hyklerne til at bekende Kulør, eller til at give efter. Og der er en vis Sandsynlighed for, at Hyklerne giver efter, hvis vi presser dem haardt nok. "Clarté" udsender ved Hjælp af de Midler, der indsamledes paa Mødet, Materiale til de danske Fagorganisationer, der vil blive opfordret til at vedtage lignende Protester som dem, der er vedtaget af den norske Landsorganisation og Tusinder af al Verdens Fagforeninger. - Vi opfordrer alle "Clarté"s Læsere til hver i sin Organisation og paa sin Arbejdsplads, nu og i Fremtiden, at være med til et energisk Oplysningsarbejde om de hvide Rædsler og det fascistiske Voldsregimente.
    Den vedtagne Resolution, der lyder saaledes:


   19. Novbr. 1926.
   Til
   U. S. A.s Gesandtskab i Danmark!
    Foreningen "Clarté" afholdt i Gaar Aftes et offentligt Møde, hvor Forsamlingen vedtog følgende Resolution. Vedtagelsen var eenstemmig!
    Over 800 danske Borgere, forsamlet til Møde i Axelborg, Torsdag d. 18. November 1926, under Ledelse af "Clarté", København, stiller sig Side om Side med de internationale Protester mod de skandaløse Domme over Italienerne Sacco og Vanzetti, over Mooney og Billings, over Snese af andre uskyldige Ofre for den Korruption i U. S. A.s Retssystem, disse Sager har afsløret. Vi erklærer, at Anvendelsen af den berygtede "tredie Grad" som Forhørsmetode stiller U. S. A. udenfor Kulturnationernes Række, og opfordrer den amerikanske Regering til snarest at afskaffe denne Rest af Middelalder!
   Vi erklærer, at indtil Sagen Sacco-Vanzetti er genoptaget, indtil Californiens Regering har løsladt Mooney og Billings, vil vi ikke ophøre at brændemærke disse Justitsmord og at bringe dem i alle Detaljer til den danske Offentligheds Kundskab. Den amerikanske Regerings Stilling til disse Sager vil saaledes blive afgørende for vor Bedømmelse af Amerika som et Frihedens eller et Retskorruptionens Land!
    Paa "Clarté"s Vegne:
    Knud Korst.  J. H. Leunbach.

er Fredag d. 22. November overrakt det amerikanske Gesandtskab. Gesandten, Mr. Dodge, var i Gen&eagrave;ve.