Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 02 - Februar

Forrige Næste
[12] [Omslagets s. 3-4]
[Om Stiftelsen af Den danske Clarté-Afdeling; Foreningsmeddelelser]

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:2

Den danske Claté-Afdeling stiftedes ved et Møde i "Søpavillonen" d. 18. november 1025.
   Adjunkt Hartvig Frisch indledede med en Redegørelse for hvilke Grunde, der havde ført til Ønskeligheden af en Clarté-Afdeling her i Landet og hvilke Forberedelser, der var gjort. Tiden er inde til at socialistisk Kultur tager Førerskabet i dansk Aandsliv og der maa ske en Samling af socialistiske Synspunkter og Tendenser.
    A. D. Henriksen talte om Clartés Udvikling og dens Stilling i Udlandet, idet han særlig dvælede ved den franske Afdelings Forhold og redegjorde for Henri Barbusse's Arbejde.
    Ganske naturligt var det den svenske Afdeling, der havde givet Stødet til Oprettelsen af den danske, derfor var Hovedtalerne ved Mødet to svenske Clartister, der talte om Arbejdet, Metoderne og den Organisationsform, man anvendte i Sverige. Diskussionen viste klart og tydeligt, at der var Stemning for at starte den danske Afdeling af Clarté; og efter de uinteresseredes Bortgang gik man over til Spørgsmaalet, om hvilke Former Arbejdet i Danmark skulde have. Formaal og l ove, saaledes som de vedtoges, findes aftrykt i forrige Nummer af "Clarté"
    Valgt til Bestyrelsen blev Tegneren Anton Hansen (Formand), Læge J. H. Leunbach Assistent A D. Henriksen, stud. polit. Ebbe Munch, Sekretær Aage Jørgensen, cand jur. H. R. Kirk og Assistent Svend Christesen. Til Redaktionen valgtes foruden Formanden, Adjunkt Hartvig l risch, Forfatteren Otto-Gelsted, Læge J. H. Leunbach og Assistent A. D. Henriksen. Senere har Bestyrelsen konstitueret sig med Læge Leunbach som Kasserer og Ekspeditør af Bladet, og Assistent Svend Christensen som Sekretær.
    Revisorer er stud. polyt. Sv. Hagen og Ingeniør C. Georg.
    *
    Medlemsmødet d. 17 December 1925 drøftede bl. a. Bladets Former og Indhold. Grundlaget for Clartés Virksomhed blev skabt ved Nedsættelsen af en Række Arbejdsgmpper, som skal studere og tilvejebringe et Materiale vedrørende en Række sociale Sp rgsmaal. Der nedsættes Grupper med følgende Opgaver: Arbejdsløsheden, International Klassekamp (Hvid Terror), Socialismen og Kulturen. Hovedopgaven for Arbejdsløshedsgruppen er at fremskaffe de Husholdningsregnskaber, som er omtalt i Bladet, og endvidere at belyse den nuværende økonomiske Krise og dens Følger. De forskellige Grupper er i fuld Gang med Arbejdet og Undersøgelserne vil blive offentliggjort saa snart Pladsen tillader det.


    Da Nr. 1 af Cklarté var udkommet samledes medlemmerne til et Møde d. 30. Januar 1926 for at drøfte Bladet. Der blev rejst nogle Anker, men i det store og hele havde Bladet opfyldt de Forventninger, der var stillet; med Tiden vil det hele komme i den rolige og sikre Form, som er nødvendig for Bladets Udbredelse.
    Provinsafdelinger var et Problem som Bestyrelsen havde drøftet og ønskede Medlemmernes medvirken til; det vil sikkert være muligt at skabe flere Afdelinger her i landet, og hver Bestræbelse herfor hilses med Glæde.
    Det besluttedes at fremskaffe et Bibliotek, som for det første kan bistaa Grupperne i deres Arbejde og som senere kan blive det socialistiske Bibliotek, som er nødvendig for det kulturelle Arbejde som Clarté skal gøre. Gaver til Biblioteket modtages indtil videre af samtlige Bestyrelsesmedlemmer. Lad os gøre et Stykke Arbejde for denne sag.
S. Ch.

-----

DE ARBEJDSLØSES BUDGET
De i første Nr. af Ckarté omtalte regnskabshæfter foreligger nu og udleveres ved Henvendelse til Assistent Svend Christensen, Strandboulevard 61, Ø. Telf. Øbro 1884 u.
    Vi opfordrer atter vore Læsere til selv eller ved andre at lade disse de Arbejdsløses Husholdningsregnskaber udarbejde i saa stort Antal som muligt.

-----


    Næste Clarté-Møde Lørdag den 6. Marts i Arbejdernes Læseselskab, Nørresøgade 27.

-----


    Formand: Tegneren Anton Hansen, Hvilkildevej 54 A, Tlf. Godth. 2166.
    Kasserer: Læge J. H. Leunbach, Stockholmsg. 39, Tlf. Øbro 5586.
    Sekretær: Assistent Svend Christensen, Strandboulevarde 61, 3, Øbro 1884 u.

-----

    Indmeldelse sker og alle Oplysninger om den danske Clarté-Afdeling faas ved Henvendelse til Formanden eller Kassereren.
    Kontingentet er mindst 2 Kr. maanedlig (i Tilfælde af Arbejsløshed dog kun 50 Øre).
    Tidsskriftet "Clarté" leveres gratis hver Maaned til Medlemmerne. Indtil videre kan alle Medlemmer ogsaa faa det svenske "Clarté". Det uddeles paa Møderne og kan ogsaa faas ved henvendelse hos Dr. Leunbach.