Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 02 - Februar

Forrige Næste
[9] s. 62
Bøger

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:2

BØGER

ANTON KARLGREN: Bolsjevikkernes Rusland. Henrik Koppels Forlag 1926. 1. Hefte.
    Betegnende for Bogen er, at den har maattet betjene sig af falsk Reklame. I sine Annoncer fortæller Forlaget og Forfatteren, at svensk "Social-Demokraten" har rost Bogen, men glemmer at meddele, at den Anmeldelse, hvoraf et lille rosenrødt Stykke citeres, netop tager stærk Afstand fra Hr. Karlgren, der af Bladet betegnes som: "en særdeles uvederhæftig Herre". Endvidere har det førende socialdemokratiske teoretiske Tidsskrift i Sverige, "Tiden", i Stockholm taget endnu stærkere Afstand fra Hr. Karlgren og i en Artikel af Arkivar Per Brusewitz - der har beskæftiget sig adskilligt mere med Sovjet-Rusland end Hr. Karlgren kunde gøre det, de faa Uger han var der - underkastet Hr. Karlgren en fuldstændig tilintetgørende Kritik.
    Vi skal vente med yderligere Omtale af Hr. Karlgrens Agitationsarbejde, indtil samtlige Hæfter foreligger.

EDV. BULL: Grunriss av Norges Historie. (Aschh. 1926).
    Forfatteren kalder selv Fremstillingen summarisk, hvori man maa give ham Ret. Ethvert overflødigt Ord er undgaaet, Blikket holdes fast ved Hovedlinierne, og de politiske Begivenheder forankres i deres økonomiske og sociale Sammenhæng .
    Det kan ikke nægtes, at Skriftets egentlige Formaal som Leksikonartikel til anden Udgave af Salmonsen præger Bogen. Næsten ved hver Sætning ønsker man som Læser at vide mere, fordi man mærker det uhyre Stof, der ligger bag ved, men paa den anden Side tvinger selve Bogens Tempo én fremad gennem de organisk velbyggede Afsnit: Birkebeinerne - Den staerke Kongemagt - Folkungerne - Kalmarunionen - Lydriketiden - Eneveldet o. s. v.
    Det er Historie i Ordets sagligste Forstand, Forskning af Kendsgerninger uden ringeste Forsøg paa Udpyntning eller paa nationalt Fuskeri mellem Linierne, men alligevel sammensmeltet til en Enhed og præget af en personlig Vilje til Klarhed og en Respekt for det faktiske, som er velgørende.
    Man kunde ønske, at det danske Undervisningsministerium sørgede for, at den dansk-norske Sammenhæng fra 1380-1814 i danske Skolebøger fik sit rette Navn. Vore Konger var dansk-norske, vore Krige dansk-norske, vore Søhelte, vore Forfattere o. s. v. Saa kunde vi for Fremtiden blive fri for de latterlige Pindehuggerier om Holberg, Tordenskjold o. s. v.
    En Bog som Bulls kan i høj Grad bidrage til at udbrede det sande Kendskab til Norge, som er stærkt paakrævet i en Tid, hvor øjeblikkets Stemninger og Avisskriverier fylder Offentligheden med Snak.