Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 02 - Februar

Forrige Næste
[8] s. 60-61
A: Danske Fagforeningsmænd om Forholdene i Soviet-Unionen

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:2

DANSKE FAGFORENINGSMÆND OM FORHOLDENE I SOVIET-UNIONEN

Hvad vi saa i Sovjet Rusland. Udgivet af Fagforeningsdelegationen ved A. Adamsen. (130 Sider.) Ny Tids Forlag. Pris 2 Kr. (Gennem Clarté 1 1/2 Kr.)

Adskillige borgerlige Blade har allerede udtalt deres Indignation over, at en Arbejder-Delegation, der næsten udelukkende bestod af Socialdemokrater, vilde berejse Sovjet-Rusland for at studere Forholdene dér. Man maatte dog være klar over, at det blot blev en Potemkin-Rejse, hvor Delegationen skulde tages ordentlig ved Næsen og kun faa Lov til at se de Iyse Sider af Livet i Sovjet-Staten.
    Dette Synspunkt forudsætter paa den ene Side, at Sovjet-Unionens Fagforeninger ledes af en Flok Reklamemagere, paa den anden Side, at Fagforenings-Delegationen har været en Samling naive Turister, der blot ønskede sig en behagelig og morsom Rejse eller, som det er blevet sagt, "en lille Skovtur".
    At det imidlertid er blevet en virkelig Studierejse, forstaar man ved Læsningen af ovennævnte Bog. Og at denne Rejse er faldet ganske anderledes ud, end mange maaske havde ventet det, ser man bl. a. af, at den borgerlige Presse ikke blot undlader Omtalen af de halvhundrede Møder, Delegationen har afholdt, men ogsaa foreløbig har beæret Delegationens trykte Beretning med iskold Tavshed. At et Par enkelte Blade kort har nævnet Delegationen og dens Arbejde, skyldes andre, særlige Grunde, som vi ikke her skal komme ind paa.
    Beretningen er behagelig objektiv i sin Bedømmelse af de nuværende Forhold i den store Arbejder- og Bonderepublik. Her er hverken Tale om, at det nuværende Rusland er et Helvede eller et Paradis. Med slige metafysiske Begreber opereres der overhovedet ikke i Bogen.
    Man faar en, forøvrigt temmelig kortfattet, Beskrivelse af selve Rejsen og saa en udførlig Skildring af de Levevilkaar, som det russiske Folk nu arbejder under. Af særlig Interesse er Afsnittet om Fagbevægelsen i Sovjet-Unionen, hvor man for første Gang paa Dansk har en grundig Skildring af de faglige Organisationers Forgrening, fra den øverste Central-Administration til de enkelte Bedriftsraad paa Fabrikerne. Ogsaa den hertil hørende Social-Lovgivning faar sin udførlige Omtale. Nævnes maa endvidere Kapitlet om "Kooperationen" og det store Afsnit af Bogen, der behandler Forholdet mellem Amsterdam-lnternationalen og den Røde Fagforenings-Internationale, Profintern. Der gives et stenografisk Referat af Mødet i Moskva mellem den danske og norske Delegation paa den ene Side og l.osovsky som Profins Repræsentant paa den anden Side. I dette Afsnit er uhyre meget Materiale sammentrængt for hver socialistisk interesseret, der ønsker at sætte sig ind i den internationale Fagbevægelse og de stadig voksende Muligheder for det, som Delegationen i en enstemmig vedtaget Udtalelse kalder "en Samling af Verdens Arbejdere til Kamp for Proletariatets Frigørelse og Overtagelse af Produktionen i alle Lande".
    Undervejs har Delegationen haft rig Lejlighed til at gøre sig bekendt med de skiftende Bolig- og andre Levevilkaar i de vidt forskellige Egne, den passerede. Overalt har den fundet Opbygningsarbejdet i fuld Gang, og trods de mange Vanskeligheder, som Folket har haft at kæmpe med. og som endnu paa mange Maader taarner sig op, konstaterer Delegationen voksende Fremskridt baade kulturelt og økonomisk-politisk.
    Bogen fortjener den størst mulige Udbredelse, ikke mindst i de Studiekredse, der beskæftiger sig med sociale Spørgsmaal.
    For dem, der ønsker at trænge dybere ind i de af Beretningen stillede og delvis besvarede Spørgsmaal, foreligger der jo Beretninger ogsaa fra andre Landes Fagdelegationer. Saaledes er - ogsaa i disse Dage - udkommet den norske Fagdelegations Beretning: "Inntrykk fra Sovjet-Russland", udgivet af den norske Landsorganisation. Paa flere væsentlige Punkter supplerer den den danske Beretning paa fortrinlig Maade.
    Af de mange andre Fagdelegationsberetninger skal her kun fremhæves den tyske og den engelske.
    Fra 14. Juli til 28. August 1925 opholdt den tyske Delegation, hvis store Flertal var socialdemokratiske Fagforeningsfunktionaelig;rer, sig i Sovjet-Rusland og har herover skrevet en meget læseværdig Beretning Was sahen 58 deutsche Arbeiter in Russland?. Bogen, der er paa 178 Sider, har haft en stor Succes og er nu i en Billig-Udgave spredt i 100 000 Eksemplarer udover Tyskland.
    Betydeligst af de hidtil skrevne Fagdelegations-Beretninger er sikkert den engelske: Russia. The official Report of the Trades Union Delegation to Russia in November and December 1924. London 1925 (250 Sider, Pris 5 Shilling).
    Den er oversat til flere Sprog, bl. a. til Norsk, Svensk og Tysk*). En udførlig Omtale af dette i mange Henseender fremragende Værk er. givet af Adjunkt Hartvig Frisch i "Tilskueren", Oktober 1925. Fælles for alle de her nævnte Fagforeningsberetninger er: for det første, at de er Kollektivarbejder, for det andet, at de hovedsagelig beskæftiger sig med Skildringen af, hvorledes Arbejdernes Liv former sig i Sovjet-Unionen. Til en Bedømmelse heraf møder Udlandets Arbejder-Delegationer med de allerbedste Forudsætniger, navnlig naar de tæller Medlemmer af de forskellige politiske Anskuelser og tilmed Folk, der allerede kendte Forholdene i det gamle Rusland, hvor de selv har arbejdet. (For den danske Delegations Vedkommende var dette Tilfældet med Metalarbejderen Skyum, der var Delegationens Tolk).
    Selvfølgelig er de nævnte Fagforenings-Beretninger ikke videnskabelig set udtømmende Beretninger om Nutidens Rusland; det giver de sig heller ikke ud for. Men om den russiske Arbejderklasses Levevilkaar og hele Tankesæt giver de dog bedre Besked end alle andre vesteuropæiske Værker om Rusland, da Forfatterne af disse Beretninger selv er Arbejdere.

A.

    *) Findes ligesom de øvrige Beretninger i Clartés Bibliotek.