Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 01 - Januar

Forrige Næste
[11] s. 32
Borgerligt Aandsliv

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:1

BORGERLIGT AANDSLIV

Akademisk Dannelse.
    To Typer paa "forlorne" Socialdemokrater er Kirkeministeren og Justitsministeren, begge to regulært uddannede Levebrødskandidater, den ene udi Teologien, den anden udi Juraen, uden nogen Rod i Arbejderstanden, med en ret almindelig Løbebane, indtil de begge i 1913 faar Øje paa den Chance, der kunde være ved at tilhøre det socialdemokratiske Parti, hvis det en Dag fandt paa at ville benytte sin hurtigt voxende Stemmeflertals-Majoritet til at gribe Regeringens Tøjler.
    Professor Rovsing i "Tilskueren".

Sagkundskaben.
    De egentlige Landarbejdere er langt fra kede af at slaa Skærver. Bag en lun Halmskærm og med en lille, hyggelig Pibe i Munden tjener de let Livets Ophold og undgaar Lediggangen, der er Alles Skræk paa Landet.

"Politiken"'s Leder, 12. Jan. 26.

Hattemagerforeningen i København har til Erhvervsministeriets industriudvalg ansøgt om, at der maa blive truffet kriseværnsforanstaltninger til beskyttelse af den danske herresilkehatteindustri. I ansøgningen skriver foreningen: "Opgørelse over produktionens størrelse foreligger ikke, ligesom antallet af de herved beskæftigede arbejdere ej heller nøjagtigt kan opgives, idet disse arbejdere ogsaa deltager i fremstillingen af andre hatte. Det kan dog maaske antages, at henved en tredjedel af forbruget af herresilkehatte hidtil er blevet dækket af dansk produktion og antallet af derved beskæftigede arbejdere ligger omkring 7 mandlige og 7 kvindelige arbejdere." Altsaa ialt 14. Det kan være af interesse at lægge mærke til, at det udvalg, som skal behandle ansøgningen, bestaar af 15 medlemmer, alle mandlige.

    Ogsaa A/S. Kruckow-Waldorff har ansøgt om kriseværn. De skriver: "Selskabet, der er den eneste danske spillekortfabrik har i en aarrække drevet fremstilling af spillekort, og normalt fremstillet ca. 150 000 spil om aaret. Aktieselskabet ligger med et betydeligt lager, ca. 865 000 spil, som det endnu ikke har kunnet finde afsætning for."
    Man maa for aktionærernes skyld haabe, at regeringen vil træffe omfattende foranstaltninger for at udbrede spillelidenskaben blandt den danske befolkning.

Bøger.
    Bøger er nyttige, naar man da læser dem, og læser man dem ikke, hygger de dog i Stuen.
   Johan Borup i Gyldendals Julekatalog.