Tilbage til H.C. Andersen - Manuskripter til digte - forside
H.C. Andersen - Manuskripter til digte Indledning

Hensigten med denne webudgivelse er at give en bredere kreds af læsere af H.C. Andersens digte mulighed for at studere - og nyde - en række af de originalmanuskripter til hans digte, der befinder sig i Det Kongelige Biblioteks samlinger. Der er altså ikke tale om (endnu) et udvalg af hans digte som sådan. Det er manuskriptbestanden, der har været udgangspunktet, og i udvælgelsen af manuskripterne til de 63 (kendte og mere ukendte) digte, er der lagt vægt på at vise eksempler fra H.C. Andersens tidligste ungdom til dødsåret 1875, og på de mange typer af digte, han skrev gennem årene. Endvidere er der i en del tilfælde bragt flere versioner af det samme digt, så man får en mulighed for at følge arbejdet fra udkast til færdiggørelse.

Mens det med Birger Frank Nielsens H.C. Andersen Bibliografi (BFN) i hånden er relativt let at tidsfæste, hvornår de enkelte digte første gang blev trykt, er det i de fleste tilfælde langt mere kompliceret at datere de enkelte manuskripter. Dette skyldes ikke mindst, at H.C. Andersen livet igennem afskrev sine egne digte, bl.a. for at forære dem til de venner og bekendte, han besøgte og i mange tilfælde boede hos. Mange af manuskripterne er derfor kun 'originalmanuskripter' for så vidt som de er digterens egenhændige af- og renskrifter (se eksempelvis 'varianten' af "Det döende Barn" i glas og ramme).

I tilknytning til de enkelte manuskripter, der kan være overmåde vanskelige at dechifrere, bringes endvidere digtets tekst. Den tekstversion, der anvendes, er med enkelte anførte undtagelser hentet fra bind 7-8 i Det Danske Sprog- og Litteraturselskabs og Gyldendals udgivelse af de samlede værker, ANDERSEN, som udgivelsens hovedredaktør, Klaus P. Mortensen, velvilligt har stillet til rådighed som manuskript. Teksten er altså normalt ikke en transskription af det viste manuskript. Til gengæld får man en mulighed for at sammenligne den nyeste videnskabelige tekstudgave med den tekst og altså de større og mindre ændringer, der i forhold hertil er repræsenteret i de enkelte manuskripter.

Som det ses af 'Oversigten' indtager digtene fra rejsebogen I Spanien (1863) ved deres antal en særstilling i dette udvalg. Det skyldes dels, at de med nye optagelser i bedre kvalitet skal erstatte webudgivelsen fra 1999, dels at de giver et helt enestående indblik i, hvordan den næsten 60-årige digter under inspiration af den urovækkende skønhed, han var omgivet af, spontant kunne nedkradse nogle "glødende" linjer, der senere blev til nogle af hans bedste digte.

Forhåbentligt kan nogle af de manuskripter, der vises i dette udvalg, give et par ekstra konnotationer ved læsningen af H.C. Andersens digte.


H.C. Andersens selvportræt på et digtmanuskript med Bouts rimés fra ca. 1830. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

______________________________________
Redaktion og implementering: Forskningsbibliotekar Bruno Svindborg, Håndskriftafdelingen, Det Kongelige Bibliotek.

Implementering af Macromedia Flash Player:
Webredaktør Emil Svendsen,
ok2berdesign.

Top

Tilbage til H.C. Andersen - Manuskripter til digte - Forside