Skatte i Det Kongelige Bibliotek


Tilbage | Forside

Gabriel Voigtländer: Erster Theil Allerhand Oden Vnnd Lieder. Sorø: Henrich Kruse 1642 & otte sider håndskreven musik for tasteinstrument.
Musik- og Teaterafdelingen, mu 6610.2631

Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Titelblad til Voigtländers
samling
Bl. a2r: Tilegnelse til Christian
IV samt den udvalgte prins
Christian og hans sachsiske
hustru Magdalena Sibylla
S. 42: En af Voigtländers viser
kendes i dag af mange som
melodiforlæg til Thomas
Kingos kærlighedsvise
Chrysillis
S. 2 i tillægget: Melchior Schildts variationer over Paduana
Lachrimae
er bygget over et værk af lutenisten John Dowland,
der var en af de kendteste komponister ved det datidige
danske hof. Dowland brugte den selv i flere udgivelser, og
den var også populær ude omkring i Europa


Trompeteren Gabriel Voigtländer blev i 1636 hentet til det lille hofkapel hos den udvalgte prins Christian, Christian IV’s søn, på Nykøbing Falster Slot. Det er dog ikke som trompeter vi i dag kender Voigtländer. På opfordring af prins Christian udgav han i 1642 Allerhand Oden vnnd Lieder, der var skrevet ”til særlig morskab for personer af høj og lav stand ved selskaber og sammenkomster; til at synge til ledsagelse af cembalo, lut, theorbe, pandora, gambe”. Samlingen indeholder viser af enhver slags, som Voigtländer havde digtet til melodier fra hele Europa. Visesamlingen blev flere gange genoptrykt i både Danmark og Tyskland.
Indbundet sammen med visesamlingen er otte sider nodehåndskrifter noteret i den såkaldte tabulaturskrift. Det drejer sig om musik for tasteinstrumenter af flere kendte komponister fra Christian IV’s tid i første halvdel af 1600-tallet: værker af organisten Melchior Schildt, som 1626-1629 var musiklærer for kongens børn, organisten Heinrich Scheidemann og organisten i Helligåndskirken i København Joh. Rudolph Radeck.

30,1 x 21 cm.

Se hele bogen på Musik- og Teaterafdelingens side Gabriel Voigtländer: Erster Theil allerhand Oden und Lieder og læs mere om hhv. Gabriel Voigtländer og Melchior Schildt på Det Virtuelle Musikbiblioteks sider.


Tilbage | Forside

© Det Kongelige Bibliotek 2004