Fra årets psykologilitteratur 1998

VED BIRGER HJØRLAND

Almen psykologi
Jeg vil lægge ud med en bog fra 1997, der ikke nåede at komme med i forrige års omtale: Erkendelse, stræben, følelse. Ti bidrag til dansk almenpsykologi i anledning af Henrik Poulsens 70-års dag 27. september 1997. Denne bog giver et indtryk af hvad danske psykologer arbejder med i almenpsykologien. Er der bidrag, der har interesse for en bredere almenhed? Her vil jeg vil først og fremmest fremhæve Steen Folke Larsens bidrag. Professor Sten Folke Larsen var en fremtrædende dansk kognitions- og hukommelsesforsker, der desværre døde her i 1999. Hans bidrag i denne bog En kognitiv struktur på tre hyldekilometer handler om en 80-årig boghandler i Århus, Henning Clausen, der er en legende på grund af hans evne til at huske bøger og finde dem frem fra det enorme og tilsyneladende uoverskuelige lager i hans boghandel. Folke Larsen har testet Clausens hukommelse og opfatter udfra et økologisk-psykologisk perspektiv bogladen som boghandlerens kognitive struktur (og ikke omvendt hans kognitive struktur som en repræsentation af bogladen). Måske kan det også interessere en bredere almenhed at to af bidragene i bogen bærer præg af en dialog imellem fagene psykologi og teologi (Jens Mammen: Menneskebilleder i psykologien - og en diskussion med teologien samt Erik Schultz: Kærlighedens natur).

Erik Schultz Frihed og bånd i menneskelivet er en original og relevant gennemtænkning af menneskets psykologi og personlighed set i relation til kulturen. Den er skrevet af en af vore toneangivende universitetsforskere men i et lettilgængeligt sprog og uden at kræve særlige forudsætninger af sin læser. Den bygger i følge bagsiden på “darwinistisk inspirere videnskabsteori” (vistnok trykfejl for “virksomhedsteori”), men den er først og fremmest en selvstændigt tænkende forskers billede af menneskelivet byggende på en bred horisont.

Margaret Donaldson Menneskets psyke - en sondering er en oversættelse af en Penguin book fra 1992. Den er skrevet af en fremtrædende psykologisk forsker indenfor udviklingspsykologi. Den minder om Erik Schultz' ovenstående bog ved at være et forsøg på en meget bred kulturbaseret indkredsning af den menneskelige psyke. Forfatterinden mener, at det, der især karakteriserer den menneskelige psyke er dens evne til at sætte sig nye mål. Hun opstiller fire grundlæggende “modi” som karakteriserer psyken og analyserer bl.a. videnskabshistorien i lyset af disse. Hun konkluderer på sidste side med en skelnen mellem værdisansende og intellektuel konstruktion, der også har slående lighedspunkter med Schultz' helt uafhængige differentiering i kategorial og symbolsk erkendelse. Donaldsons bog er nærmere knyttet til den empiriske forskning (f.eks. Jean Piaget), men Schultz kender virksomhedsteorien og har efter min opfattelse herved et bedre teoriafsæt.

Finn Abrahamowitz: Livet er en drøm er en bog om hypnose og menneskesyn. Forfatteren er vores flittige og kompetente popularisator indenfor psykologi. Denne bog opfylder et klart behov. Hypnose er et spændende emne, der kun sparsomt er belyst på dansk med selvstændige bøger. Kvaliteten i denne bog (som generelt hos Abrahamowitz) ligger dels i hans klare og flydende form, dels i hans brede orientering i det, han skriver om. Bogen belyser såvel emnet udfra centrale dybdepsykologiske forskere som udfra hjerneforskning og biofeedback og har også afstikkere til meditation m.v. Kun undertitlens ord “menneskesyn” synes jeg ikke helt vi får dækning for. Og konklusionen: “Vi er hinandens skæbne. Underligt nok er det den lære, vi må drage af hypnosen” lyder jo smukt, men kan vi virkelig drage den konsekvens af specielt hypnosen?

Historie, biografi & retninger
Knud C. Aagaard Lyset fra Lykeion. Om psykologiens klassikere er en ny fremstilling af psykologiens historie baseret på en relativ fyldig omtale af 33 navne, der har status som “klassikere” (men hvoraf kun 5-6 havde en uddannelse som psykolog). Bogen er velskrevet og letlæselig og udfylder bestemt et hul. Nogle af valgene kan dog problematiseres. Under kognitivisme omtales Edward Chase Tolman og Jean Piaget, men ikke f.eks. Jerome S. Bruner, Noam Chomsky, Ulrich Neisser, George A. Miller, Allen Newell & Herbert A. Simon (hvis bog Human Problem Solving, 1972, karakteriseres som “the bible of information processors”, og hvis anden forfatter er den eneste forsker på området, der har modtaget Nobelprisen). Under russisk psykologi omtales refleksologerne Pavlov og Sechenov, men ikke den i dag så indflydelsesrige “kulturhistoriske skole” (Vygotsky, Luria og Leontiev). Man savner også præsentation af nyere socialkonstruktivistiske, diskursanalytiske, virksomhedsteoretiske m.v. synspunkter og forfatterens redegørelse for sin egen psykologiforståelse: Bogen er ret traditionel i sin udvælgelse. Til gengæld får man ofte spændende og relevante oplysninger om de udvalgte. Der er intet register i bogen, men 10 sider med nyttige ordforklaringer. Velegnet såvel til almen oplysning som til psykologiundervisning

Psykoanalyse
Hovedværket om psykoanalysens talrige forgreninger er stadigvæk Ole Andkjær Olsen & Simo Køppe Psykoanalysen efter Freud. 1-2. (1996). Heri kan man få en introduktion også til psykoanalytikere som Heinz Kohut og Otto F. Kernberg, der optræder i denne 1998 liste.

Sigmund Freuds Det uhyggelige (originalen fra 1919) har ikke tidligere været oversat til dansk. Freud forklarer hvorfor mennesker oplever noget som værende uhyggeligt (unheimlich). Det er ikke det ukendte, men det engang kendte, der vender hjem, og trænger sig på, men som er forklædt, så vi ikke genkender det. Uhyggen kan bedst iagttages i kunsten og i efterskriftet sætter Nils Otto Steen Freuds teori i relation til film og litteratur, herunder Twin Peaks og American Psycho.

Peter Thielsts Kohuts selvpsykologi. Introduktion og tekst. Med Kohuts case: De to analyser af hr. Z. introducerer en væsentlig fornyer af Freuds psykoanalyse med vægt på selvet og narcissisme-begrebet, men han regnes også for vanskelig at forstå. Denne nye udgave har tilføjet en case, hvor Kohut har analyseret den samme patient dels udfra Freuds teori, dels ud fra sin egen, hvilket letter tilegnelsen af hans teori.

C. G. Jung
Udenfor den akademiske psykologi spiller C.G.Jung en hovedrolle, f.eks. i psykologiske fortolkninger af parforhold, børnetegninger, grafologi, parapsykologi m.v., mens fagpsykologernes interesse er mindre udpræget. I 1998 er udkommet såvel en ny biografi som en ny introduktion til den analytiske psykologi og en mere kritisk fremstilling af “Jungkulten”.

Finn Abrahamowitz: Jung, et liv er en velskrevet biografi om et spændende liv med store dyder og store fejl. Baseret på Jungs selvbiografi Erindringer, drømme, tanker, Jungs trykte brevsamling, Jungs værker (danske udgaver), andre biografier m.v.

Richard Nolls Jung Kulten - begyndelsen på en karismatisk bevægelse er en “tungere” og mere kritisk fremstilling af Jung liv og arbejder, samt den bevægelse, han har givet anledning til. Forfatteren mener at Jung helt bevidst søgte at skabe en kult omkring sin person. Det er dog ikke nogen “anti-jungiansk” bog, (bogen synes helt overvejende at støtte sig på engelsksprogede kilder/udgaver).

Arne Grønkjærs C.G.Jungs analytiske psykologi - en introduktion er en klar og letlæst introduktion, der virker kompetent, og som henviser til den tyske udgave af Jungs samlede værker (danske oversættelser hvor de findes). De mere specielle dele af Jungs værker (f.eks. psykose og alkymistudierne) er udeladt, men de centrale dele af psykologien præsenteres godt, og der er også et kapitel om forholdet til religion.

Eksistentialisme er en stærk kraft i psykologien, der betoner menneskets frie vilje og dermed også dets ansvar. Ifølge en amerikansk lærebog i psykologiens historie (Schultz & Schultz, 1996, 2.omslagsside) var eksistentialismen en del af en humanistisk strømning der startede omkring 1950 og sluttede omkring 1975. Men som bl.a. nedenstående titler dokumenterer, udgør eksistentialismen en betydelig faktor i f.eks. dansk psykologi og er i kraftig vækst i disse år.

Bo Jacobsens Eksistensens psykologi - en introduktion er først og fremmest en introduktion til den traditionelle psykologiske eksistentialismes begreber og forfattere. Den har et meget nyttigt appendiks, hvor klassikerne og deres værker introduceres. Det mere originale i denne bog er især knyttet til case-beskrivelserne fra kræftpatienter, der er uddybet i nedenstående bog.

Bo Jacobsen; Stine Dalsgaard Jørgensen & Susanne E. Jørgensen Kræft og eksistens. Om at leve med kræft er en empirisk undersøgelse af hvordan kvinder og mænd reagerer på og lever med en kræftsygdom. Med udførlige citater fra interviews. Bogen har fået en god omtale i medierne, opfylder et væsentligt behov og kan læses uden særlige forudsætninger.

NLP (Neuro Lingvistisk Programmering) er (eller opfattes af mange) som en “alternativ” eller uautoriseret retning i psykologien og psykoterapien. Det er en uhyre produktiv og synlig retning såvel på bogmarkedet som kursus og terapimarkedet. I år kom bl.a. et af de tidlige og grundlæggende værker i dansk oversættelse: Richard Bandler & John Grinder Fra Frø til prins. Neuro Lingvistisk Programmering (oversat fra amerikansk).

Nære relationer
Forfatteren til Kærlighedsforhold. Normalitet og patologi, Otto F. Kernberg, er en meget fremtrædende psykoanalytiker indenfor den såkaldte “objekt relations teoretiske skole”, der repræsenterer en meget væsentlig fornyelse af psykoanalysen. Bogen handler om seksualitet og kærlighed. Hvori ligger evnen til forelskelse, hvad er det, der gør seksualitet spændende og hvorfor opstår de forskellige perversioner? Det er centrale alment menneskelige spørgsmål, der besvares af en af vor tids toneangivende teoretikere.

Barbara Lennéer-Axelson & Ingela Thylefors Om konflikter - hjemme og på arbejdet (oversat fra svensk) giver et overblik over konfliktforskningens teori og resultater, hentet fra mange discipliner og forskellige tilgange (og til dels skønlitteraturens beskrivelser). Giver også anvisninger på hvordan konflikter kan håndteres og evt. overvindes.

Dorit Aagaards Mænd og mødre. analyserer den evige søn og hans problemer. Forfatterinden er uddannet grafolog m.v. og arbejder især på grundlag af Jungiansk psykologi. Hun finder at mange mænd lider af en neurose i form af en moderbinding, der påvirker deres forhold til andre kvinder senere i livet. Hun beskriver mændenes behov for frigørelse og hvordan deres partnere selv har interesse heri og kan hjælpe til. Meget let læst.

Børn
I Gideon Zlotniks De stakkels børn - Den psykologiske lavalder - den daglige hjernevask beskrives hvordan hvert 5. barn er en taber. Børnefamilierne er tidspressede, der gøres vold på pigernes og drengenes natur, kulturen “Mcdonaliseres”. Bogen slår til lyd for en “økologisk børnekultur” og rummer klare socialpolitiske overvejelser.

Niels Egelund m.fl.: Urolige børn. er en fin lille debatbog om, hvad man skal gøre ved urolige børn i skolen skrevet af 10 personer med vidt forskellig indfaldsvinkel, f.eks. en mors opfattelse af hvordan “systemet” har fungeret i forhold til hendes søn.

Jan-Uwe Rogges Når børn er bange. (Oversat fra tysk) er en klar og overskuelig bog om børns angst og hvad man kan gøre ved den. Mange forslag er formuleret i klare punkter, og bogen kan også fungere som opslagsbog.

Mel Levine Børn med alle slags hjerner - alle kan lære er oversat fra den amerikansk originaludgave fra 1993 og indtalt på lydbånd via Den grimme ælling. I tilknytning hertil er også udgivet Mel Levines Med barnet i centrum - om undervisning af børn med særlige behov samt Arbejdsark og neuropsykologiske oversigter til Med barnet i centrum. Dette er en bog skrevet for børn op til 12 år (samt forældre og lærere) der har problemer med at lære i skolen. Vi møder forskellige børn og får noget at vide om hvordan deres hjerne er skruet sammen og hvordan man bedst udnytter dens muligheder. Vi skal være tilfredse med den hjerne vi nu engang har, lære at bruge den bedst muligt, og respektere hinandens forskellige hjerner. Når man putter sine stærke og svage sider ind i den “voksenforudsiger computer” som Altid-Rede-Frede har opfundet findes der en god og spændende fremtid for alle slags hjerner.

Daniel N. Sterns De første seks måneder (originaludgave 1977; ny, forbedret oversættelse, 1998) er første bind af forfatterens trilogi om spædbarnets udvikling, og nok den mest anerkendte bog om spædbarnet overhovedet. Den forener den “objektive” eksperimentelle forskning med indlevelse og fortolkning fra psykoanalysen. Bogen er væsentlig for alle de professionelle, der har med spædbørn at gøre, men kan også læses af ikkefagfolk.

Klinisk psykologi
Forfatterne til Psykologisk undersøgelsesmetodik. En basisbog, Birgitte Brun og Per Knudsen er kapaciteter inden for testpsykologi og beskriver i denne bog indgående de mest anvendte tests, f.eks. WAIS/WISC intelligenstesten for hhv. voksne og børn og Rorschachs personighedstest (den med blækklatterne). Forfatterne gør sig også tanker om det er OK at teste (kvalitetssikringen af psykologernes ydelser) og om de ting, der ikke undersøges, såsom musikalitet og emotionel intelligens.

Jette Fog er psykolog og lektor ved Århus Universitet. Hun er også psykoterapeut såvel på “Klinikken for Samtaleterapi” som privatpraktiserende. Hendes bog Saglig medmenneskelighed. Grundforhold i psykoterapien er en yderst tiltalende behandling af den psykoterapeutiske situation og proces, dens etiske forhold, terapeutens roller og ansvar, f.eks. at terapeuten løbende bør reflektere over sine egne livshistoriske forudsætninger og danner sig en teori om mødet med hver enkelt konkret klient. En terapeut kan ikke spille åben og velvillig, der må være ægthed bag forholdet til klienten.

Esben Hougaard; Birgitte Diderichsen & Thomas Nielsen (Red.). er en bred indføring i mange forskellige retninger inden for psykoterapi. Nogle af retningerne skal have et par ord med på vejen: “Oplevelsesorienteret psykoterapi” er baseret på humanistisk psykologis opfattelse at det er de aktuelle “herognu” følelser i terapirummet, der er i centrum. Det er især en videreføring af Carl Rogers klientcentrerede terapi og Fritz Perls gestaltterapi. Den systemorienterede terapi omfatter familieterapi og kybernetisk terapi af første og anden orden. Social konstruktionisme omtales ret udførligt i samme kapitel (og ses som en videreudvikling af 2. Ordens kybernetikken(?)). Integrativ psykoterapi er et andet ord for eklektisk terapi, d.v.s. forsøget på at tage det bedste fra alle terapiformerne. Bogen er skrevet af førende forskere/terapeuter i et klart og enkelt sprog, og kan læses af alle med interesse for psykoterapierne.

Ulrik Jørgensen & Stephen S. Mathiasen (red.) At overleve vold. Om psykisk traumatisering, mestring og behandling er til dels oversat fra amerikansk, men indeholder også svenske og danske bidrag. I en række kapitler belyses posttraumatisk stress (PTSD), følger af tortur og seksuelle overgreb. Også ukuelighed, coping, håb og reparation behandles. Skrevet af og til professionelle, der møder voldsofre.

Søren Kristiansen: At forklare autisme myter og realiteter i autismens idéhistorie. En klar, velskrevet og meget nyttig oversigt over teorier om autisme, dvs. autismeforskningens teorihistorie. Jeg synes dog at titlen skuffer lidt, man forventer noget lidt andet med begrebet idéhistorie, f.eks. en “social konstruktivistisk” belysning eller noget a la Foucault, men det får man altså ikke i denne bog.

Peter A. Levines Væk tigeren. Helbredelse af traumer. Den naturlige evne til at forvandle overvældende oplevelser. er skrevet af en forfatter med doktorgrader i psykologi og medicinsk fysik. I bogen fremsættes en ny teori om traumer og deres behandling. Teorien tager udgangspunkt i det forhold at dyr sjældent oplever traumer og forsøger at aflure dyrene deres hemmelighed på dette punkt.

Oliver Sacks Manden der forvekslede sin kone med en hat. Beretninger om sindets [omslagstitel: hjernens] fantastiske virkelighed er skrevet af en professor i neurologi og indeholder cases fra hans praksis. Bogen må på det varmeste anbefales dels for sit menneskesyn og faglige lødighed, dels for sin underholdningsværdi. Historierne er elementært interessante og spændende, og forfatteren følger psykologen A.R. Lurias anbefaling af at genoptage en forladt tradition med rige, menneskelige, kliniske beretninger. Hvis et menneske f.eks. på grund af en kræftsvulst i hjernen ikke kan genkende sin kone som sin kone eller en handske som en handske, men ved hjælp af abstrakt beregning regne sig frem til, hvad det står overfor, så fungerer det ligesom en computer, der nok kan regne og beregne, men ikke udvise de mest elementære menneskelige færdigheder. Og hvis neurologi og psykologi opfatter mennesket som en beregnende computer, står videnskaberne lige så fattige som manden med hjernesvulsten, der tog sin kone for en hat.

Arbejdspsykologi
Gitte Haslebo & Kit Sanne Nielsen (red.) Erhvervspsykologi i praksis. Metoder til fælles bevægelse er en yderst velkommen beskrivelse af erhvervspsykologiens udvikling, teorier og metoder. Skrevet af fremtrædende praktikere og forskere. I første kapitel får vi en historisk gennemgang af de metoder, der har domineret (f.eks. sensivitetstræning) og hvorfor udviklingen er gået videre. Bogen bygger på/relaterer til moderne systemiske og socialkonstruktivistiske videnskabsteorier, den er klar og forståelig og opfylder et stort behov.

Diverse
Karin Bangs Elsk mig! En studie i Leopold von Sacher-Masochs masochisme. handler om forfatteren Sacher-Masochs forfatterskab og personlige liv. Selvom han gav navn til den seksuelle afvigelse “masochisme” er han en glemt forfatter og person. En rigtig smuk bog, illustreret, bl.a. med tegninger af Gustav Klemt. Skrevet af en litterat, der søger at vise Sacher-Masoch som et kærlighedshungrende menneske.

William Blooms Psykisk beskyttelse. Skab positiv energi omkring din person og harmoni i dine omgivelser (oversat fra engelsk) bruger bl.a. den teknik at anbefale at man skaber en beskyttende fantasiboble omkring sin krop, hvorigennem ingen ubehagelige “vibrationer” kan trænge. Så kan man lave åndedrætsøvelser og fylde boblen med forskellige farver og med beskyttende billeder (f.eks. religiøse symboler) o.s.v.

I Alfred Holters Odins øje. At miste for at vinde belyses i en række interviews hvordan en række mennesker med fysiske handicaps har været påvirket af disse og hvilke positive personlige udviklingsprocesser, der også kan være en følge af handicappet. Et sympatisk initiativ.

Caroline Myss har arbejdet som journalist og har som den første doktorgrad i “intuition og energilægekunst” fra Greenwich Universitet på Hawaii. Hendes bog: Hvorfor nogle bliver raske og andre ikke handler om hvorfor nogle syge mennesker bliver helbredt, mens andre aldrig bliver raske. Det er naturligvis relevant at undersøge hvilken rolle psykiske forhold spiller for sygdom og død. Man har f.eks. empiriske undersøgelser, der viser at enker lever kortere tid end deres jævnaldrende, hvis ægtefæller ikke er døde. Men det er ikke en bog om forskning og empiriske undersøgelser, men om chakraerne, astrologiske tidsaldre og andre fænomener, der falder uden for anmelderens verdensbillede, men som jo repræsenterer en væsentlig strømning relateret til “new age”.

Jeanne Segals Træn din følelsesmæssige intelligens. En praktisk vejledning (oversat fra amerikansk) er en opfølgning på sidste års “bestseller” Følelsernes intelligens af Daniel Goleman. Segal er amerikansk psykolog og har især arbejdet i den humanistisk-psykologiske tradition (Abraham Maslow og Rollo May). Bogen indeholder øvelser, selvtests, eksempler og trin-for-trin anvisninger på, hvordan man kan styrke sin følelsesmæssige intelligens (“hjertets underskole”) i relation til de forskellige livssfærer, f.eks. gymnasieskolen og chefen på arbejdet. Men værdien af sådanne teknikker afhænger jo af den almenpsykologiske teori, de bygger på. Jeg skal ikke kunne sige, hvor mange, der vil finde denne bog nyttig, men personligt finder jeg mange af øvelserne ret banale.

Vera Slæbos Grafologi: Håndskriftens psykologi er en udmærket fremstilling af grafologiens teori og analysemetoder med mange eksempler, herunder på berømte personers håndskrift. Teoretisk bygger bogen på C.G. Jungs typologi. Også spørgsmålet om grafologiens videnskabelige status og dens historie behandles kort (dog uden relation til almenpsykologiens udvikling og problemer).

Jeg indledte denne artikel med omtalen af Steen Folke Larsens artikel om boghandler Clausens hukommelse, og jeg slutter med en endnu mere vedkommende bog om hukommelse: Karen Akhøjs At huske, der belyser hukommelsens betydning for selvværdsfølelsen og gør op med myten om ældre menneskers dårlige hukommelse. En moden, væsentlig og sympatisk bog, der også har været præsenteret i TV.

BIRGER HJØRLAND
er fagleder på Danmarks Biblioteksskole.
Cand. psyk. og Fil. dr.

Omtalt litteratur:
Erkendelse, stræben , følelse. Ti bidrag til dansk almenpsykologi i anledning
af Henrik Poulsens 70-års dag 27.september 1997. Red. Af Preben Bertelsen, Lars Hem og Jens Mammen.
Århus: Aarhus Universitetsforlag ,1997.

Erik Schultz: Frihed og bånd i menneskelivet.
København: Dansk Psykologisk forlag, 1998.

Margaret Donaldson: Menneskets psyke - en sondering.
Kbh.: Hans Reitzel, 1998.

Finn Abrahamowitz: Livet er en drøm. En bog om hypnose og menneskesyn.
Samleren, 1998.

Knud C. Aagaard: Lyset fra Lykeion. Om psykologiens klassikere.
Kbh. Dansk psykologisk forlag, 1998.

Psykoanalysen efter Freud. 1-2. Kbh.:
Gyldendal, 1996.

Sigmund Freud: Det uhyggelige. [1919].
Forlaget politisk revy, 1998.

Peter Thielst: Kohuts selvpsykologi. Introduktion og tekst. Med Kohuts case: De to analyser af hr. Z.
Frederiksberg: Det lille forlag, 1998.

Finn Abrahamowitz: Jung, et liv.
Gyldendal, 1998.

Richard Noll: Jung Kulten begyndelsen på en karismatisk bevægelse.
Kbh.: Dansk psykologisk forlag, 1998.

Arne Grønkjær: C.G.Jungs analytiske psykologi en introduktion.
Gyldendal

Schultz, Duane P. & Sydney Ellen Schultz: A History of Modern Psychology.
Sixth Edition. New York & London: Harcourt Brace Jovanovich College Publishers, 1996 (1.ed.: 1969).

Jacobsen, Bo. Eksistensens psykologi en introduktion.
Hans Reitzel, 1998.

Kræft og eksistens. Om at leve med kræft.
Dansk psykologisk forlag., 1998

Richard Bandler & John Grinder: Fra Frø til prins. Neuro Lingvistisk Programmering.
Kbh.: Paludan, 1998. (Oversat fra amerikansk)

Otto F. Kernberg: Kærlighedsforhold. Normalitet og patologi.
København: Hans Reitzel, 1998.

Barbara LennéerAxelson & Ingela Thylefors: Om konflikter hjemme og på arbejdet.
Kbh.: Hans Reitzel, 1998 (Oversat fra svensk).

Dorit Aagaard: Mænd og mødre. Om den evige søn og hans problemer.
Højbjerg: Forlaget Hovedland, 1998.

Gideon Zlotnik: De stakkels børn Den psykologiske lavalder den daglige hjernevask.
Forlaget Nielsens, 1998.

Niels Egelund m.fl.: Urolige børn.
Kommune Information, 1998. 188 sider 168 kr.

JanUwe Rogge: Når børn er bange. (Oversat fra tysk).
Kbh. Schønberg, 1998.

Birthe Jarlbæk: Lauras bog: adopteret som seksårig. Schønberg

Jette Kamradt: Hvis nu mor taber håret. Om børn og død.
Kbh.: Dansk psykologisk forlag, 1998. (Serie: Psykologi i praksis).

Mel Levine: Børn med alle slags hjerner alle kan lære.
Kbh.: Dansk psykologisk forlag, 1998.

Daniel N. Stern: De første seks måneder.
Kbh.: Hans Reitzel, 1998. (Originaludgave 1977; Ny, forbedret oversættelse).

Anne Vibeke Fleischer: Normalt begavede autistiske børn.
Kbh.: Dansk psykologisk forlag, 1998.

Birgitte Brun & Per Knudsen: Psykologisk undersøgelsesmetodik. En basisbog.
Kbh.: Dansk Psykologisk Forlag, 1998

Jette Fog: Saglig medmenneskelighed. Grundforhold i psykoterapien.
Kbh.: Hans Reitzel, 1998.

Esben Hougaard; Birgitte Diderichsen & Thomas Nielsen (Red.).: Psykoterapiens hovedtraditioner. En indføring i psykoanalytisk, oplevelsesorienteret, kognitiv, systemorienteret og integrativ psykoterapi.
Kbh.: Dansk Psykologisk Forlag, 1998.

Ulrik Jørgensen & Stephen S. Mathiasen (red.): At overleve vold. Om psykisk traumatisering, mestring og behandling.
Århus: Klim, 1998. (Til dels oversat fra amerikansk, men indeholder også svenske og danske bidrag).

Søren Kristiansen: At forklare autisme myter og realiteter i autismens idéhistorie.
Kbh.: Hans Reitzel, 1998.

Peter A. Levine: Væk tigeren. Helbredelse af traumer. Den naturlige evne til at forvandle overvældende oplevelser.
Kbh.: Borgen, 1998.

Oliver Sacks: Manden der forvekslede sin kone med en hat. Beretninger om sindets
[omslagstitel: hjernens] fantastiske virkelighed. 2. danske udgave. Spektrum, 1998.

Gitte Haslebo & Kit Sanne Nielsen (red.): Erhvervspsykologi i praksis. Metoder til fælles bevægelse.
Dansk Psykologisk Forlag.

Karin Bang: Elsk mig! En studie i Leopold von SacherMasochs masochisme.
Kbh.: Hans Reitzel, 1998.

William Bloom: Psykisk beskyttelse. Skab positiv energi omkring din person og harmoni i dine omgivelser.
Oversat fra engelsk. Kbh.: Borgen, 1998.

Alfred Holter: Odins øje. At miste for at vinde.
Kbh.: Borgen, 1998.

Caroline Myss: Hvorfor nogle bliver raske og andre ikke.
Kbh.; Borgen, 1998.

Jeanne Segal: Træn din følelsesmæssige intelligens. En praktisk vejledning.
Kbh.: Borgen, 1998. (Oversat fra amerikansk).

Vera Slæbo: Grafologi: Håndskriftens psykologi.
Kbh.: Spektrum. 1998.

Karen Akhøj: At huske.
Rev. Udgave. Frydenlund, 1998.