Skatte i Det Kongelige Bibliotek


Tilbage | Forside

Latinsk læsebog. Bordesholm ca. 1470.
GkS 1634 4º

Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede Klik for større billede
Bindforside Bindbagside Bindryg Bibliotekssignatur og indholdsetiket

Klik for større billede Klik for større billede
Binddetalje: Fugl i cirkel Pergamenthåndskrift
brugt som forsats


Papirhåndskrift indeholdende en samling latinske læsestykker. Det blev indbundet i det nordtyske kloster Bordesholm i Holsten mellem 1470 og 1488 (hvor bogen nævnes i et Bordesholm-katalog). Bindet er af brunt skind på træpermer (d.v.s. træplader). For- og bagside er dekoreret med femdobbelte, blindtrykte linjer, der danner rhombeformede felter, og med en blindtrykt roset, hvor linjerne mødes. Felterne er udsmykket med forskellige stempler: en blomst med fem blade, en lilje i rhombe, en fugl i cirkel, en firkant med ramme af prikker om en S-formet gren med blade og blomster (karakteristisk for Bordesholm-bind).

Foroven på forsiden er der to påklæbede etiketter: en lille med bibliotekssignaturen fra Bordesholm Kloster (G xxvii) og en stor med en delvis indholdsfortegnelse (Phisologus. Pauper hinricus. Brunellus asinus etc. Epistula de griselde). På bagsiden er der fire huller fra en forsvundet metalplade, hvorpå der har siddet en kæde. Således kunne bogen lænkes til en reol eller læsepult. Der er rester af 2 metalspænder med udstansede huller. Ryggen har 5 ægte bind (d.v.s. forhøjninger) med en blindtrykt linje henover og en blindtrykt skrålinje i alle felterne.
Som påklæbet forsats er brugt dele af et pergamenthåndskrift med den franske 1100-talsforfatter Alanus ab Insulis’ De sex alis cherubim. Snittet er ufarvet.

Fra Bordesholm kom bogen i ca. 1606 til hertugbiblioteket på Gottorp Slot, der blev dansk krigsbytte i 1713, hvorfor den blev indlemmet i Det Kongelige Bibliotek i 1749.

22,4 x 14,5 cm.

Litteratur: Tue og Bodil Gad, At gavne og fornøje – en læsebog fra middelalderen, København: C.A. Reitzels Forlag 1991.

Se mere på Boghistoriske Samlingers netudstilling Danske bogbind i Det Kongelige Bibliotek.


Tilbage | Forside

© Det Kongelige Bibliotek 2003