Skatte i Det Kongelige Bibliotek


Tilbage | Forside

Tabulae geographicae Cl: Ptolemęi ad mentem autoris restitutæ & emendatę Per Gerardum Mercatorem Illustriss: Ducis Cliuię &c: Cosmographum. Köln 1578.
Kort- og Billedafdelingen, 6 1578 2º

Klik for større billede Klik for større billede OBS! 865 KB
Titelblad Europa 4. tavle: Her ses bl.a. Nordtyskland, Jylland
(Cimbrica Chersonesus) og ”de fire skandinaviske øer”
(Insulę Scandię quatuor)


Atlas lavet på baggrund af Claudius Ptolemæus’ (ca. 100-ca. 170) værk fra ca. år 150. Han var astronom, matematiker og geograf af græsk oprindelse og levede i Alexandria, hvor han indsamlede viden fra håndskrifter samt fra handelsrejsende. Ptolemæus systematiserede oldtidens viden om geografien. Hans værk er banebrydende inden for både kortlægningens principper og beskrivelsen af den da kendte verden: Europa, Middelhavsområdet og dele af Afrika og Asien. Det var næsten ukendt i Europa i mere end 1000 år, indtil byzantinske lærde omkring 1300 begyndte at lave håndskriftkopier på arabisk og græsk, hvoraf mange var illustreret med fornemme rekonstruktioner af Ptolemæus’ kort. I 1400-tallet blev de oversat til latin.
Ptolemæus’ verdensbillede blev sprængt i 13-1400-tallet – bl.a. som følge af informationer om nordboernes opdagelse af Grønland, som den danske lærde Claudius Clavus under et ophold i Italien kunne videregive. Datidens verdenskort måtte sprænges for at skabe plads til de nye områder mod nord. Ptolemæus’ kort blev dog anvendt i atlas helt op i 1700-tallet.
Bogen er udgivet af den flamske kartograf Gerard Mercator (1512-1594). Den har tilhørt den danske bogsamler Christian Reitzer (1665-1736), som solgte sin samling til Det Kongelige Bibliotek i 1721.

41 x 29,3 cm.

Se flere kort på Kort- og Billedafdelingens virtuelle udstilling Danmark på verdenskortet.


Tilbage | Forside

© Det Kongelige Bibliotek 2003