400 års Dansk Astronomi

Slutrapport

 

Formål og målgruppe
Formålet med DNLB's virtuelle udstilling 400 års Dansk Astronomi er at belyse og formidle udviklingen i astronomien og opfattelsen af universet gennem de sidste 400 år, med særlig vægt på dels de kulturelle aspekter forbundet med denne udvikling, dels Danmarks bidrag hertil, idet der vil blive trukket linier fra Danmarks historie og kulturhistorie til den europæiske og internationale arena.
Udstillingen har en naturlig målgruppe i form af astronomisk interesserede privatpersoner, gymnasieelever osv., men vil utvivlsomt kunne vække interesse i langt videre kredse med opmærksomhed over for dansk kulturhistorie i bred forstand.
Med internetudstillingen Dansk astronomi i 400år har Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek forsøgt at sætte ind på denne front og ikke mindst sikre forståelsen for astronomiens og astronomihistoriens mange kulturelle aspekter.

Projektets realisering
På grund af skift i staben på DNLB måtte projektplanen revideres undervejs. Resultatet, et velillustreret dansk astronomihistorisk web-sted, blev ikke berørt, men udførelsen af projektet matte gennemføres på en anden made, idet skrivning af tekster og layout skete i en sammensmeltet proces samtidig med at researcharbejdet matte ændres radikalt.

Tekst
Al astronomihistorisk tekst er nyskreven specielt til dette projekt. Hovedteksterne er skrevet af Torsten Schlichtkrull, Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek. Teksterne er gennemlæst kritisk af forskningsbibliotekar Povl Vedelsby, DNLB samt af museumsleder Claus Thykier, Ole Rømer Museet. Beskrivelsen af det moderne verdensbillede er skrevet af astrofysiker, PhD Jan Teuber. Som hovedkilder til de astronomihistoriske tekster er anvendt de på 'Credits'-siden anførte værker. En af projektets centrale sider er en tidslinie, som dels henviser til de astronomihistoriske tekster, og dels til de bredere videnskabs/kulturhistoriske tekster, der blev skrevet af antropolog Inge Damm til udstillingen 'Det menneskelige Univers', som blev vist i Rundetaarn og på Odense Kunstmuseum.

Billeder
Som kilder til billederne er anvendt DNLB's eget materiale kombineret med billeder fra moderne observatorier, især det fælleseuropæiske ESO-observatorium. Der er desuden, med tilladelse fra forlag og redaktør, anvendt illustrationer fra trebindsværket "Dansk astronomi gennem firehundredeår" (Rhodos 1990). Endelig er der skabt helt nye billeder til illustration af det såkaldte HR-diagramm og fænomener som Doppler-effekten. Billederne belyser den astronomiske udvikling og fungerer som en introduktion til de monumentale bogværkers historiske og kulturelle sammenhæng.

Animationer
Animationerne er skrevet til dette projekt som små Java-programmer og illustrerer de forskellige verdenssystemer. Som vistnok det eneste sted på Internettet vises det, at Copernicus' og Tycho Brahes verdenssystemer er ækvivalente.

Links
Der blev indgået en aftale med Tycho Brahe Planetariet om, at DNLB kan henvise til planetariets links-side.

Web-bøger
I tilknytning til webstedet er den astronomiske del af teksten i Tycho Brahes lille bog fra 1573 om den nye stjerne og Ole Rømers berømte artikel om Lysets Tøven fra 1676 begge blevet publiceret på Nettet såvel i faksimile som i en ny oversættelse, forsynet med noter. Begge oversættelser er også anvendt i bogen Højdepunkter i dansk naturvidenskab, udgivet i 2002 i samarbejde mellem Gads Forlag og DNLB. Ledsageteksten til Tycho Brahe er nyskrevet af en af de største autoriteter inden for Tycho Brahe-forskningen og sætter Tychos arbejde ind i et perspektiv, som er langt bredere end det sædvanligt sete.

 

Der er skabt et web-sted, som formidler astronomiens udvikling i almindelighed fra den geocentriske verdensmodel over Copernicus' heliocentriske til det moderne verdensbillede uden centrum, og som viser den danske astronomis udvikling i særdeleshed. 
Fagenes Infoguide, en portal for undervisningen, drevet af UNI-C, har bedømt web-stedet således: En glimrende og ganske omfattende beskrivelse af den danske astronomis historie fra Tycho Brahe til udgangen af 1900-tallet. Webstedet indeholder biografier af danske astronomer, af deres instrumenter og af forskellige projekter og målinger udført af danske astronomer. Endvidere er der en god linksamling til yderligere information. Godt materiale til astronomi eller til samarbejde mellem fysik og historie i gymnasiet. Web-stedet har altså vist sig anvendeligt i undervisningen i de store skoleklasser i folkeskolen og i gymnasiet, ligesom den alment videnskabshistorisk interesserede borger vil kunne have glæde af det. 

 

 

Mette Stockmarr
Overbibliotekar
Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek