LaPalma02NOT.jpg (24192 bytes)
2,5 m NOT (Nordic Optical Telescope) på La Palma
Astronomisk Observatorium fot.
Efter Thykier (Red.): Dansk Astronomi gennem 400 år

Hershels Kæmpeteleskop
Wiliam Hershels kæmpeteleskop
Lütken, André (red.): Opfindelsernes Bog, bd. 1-7, 1877-1881.

NewtonTele400.jpg (17312 bytes)
Strålegangen i et newtonteleskop
Lütken, André (red.): Opfindelsernes Bog, bd. 1-7, 1877-1881.

Spejlteleskop / Reflektor

Spejlteleskopet er opfundet af Isaac Newton (1642-1727).

Lyset indsamles af et - som regel parabolsk - spejl, som sender lyset til en linse, hvorigennem objektet kan beskues. Ved hjælp af et hjælpespejl kan lyset sendes ud gennem siden på kikkerten (se illustrationen).

Spejlteleskopet har flere fordele frem for linsekikkerten, refraktoren: Der er ingen farvefejl, og da spejlet modsat linsen kan understøttes under hele fladen, kan man fremstille spejlteleskoper med betydeligt større diameter end det er muligt med linser - og dermed kan lysstyrken blive større. De største spejlteleskoper har en diameter på mere end 8 m.

Spejlteleskoperne kan have forskellige udformninger:

  • Cassegrainteleskopet, hvor billedet iagttages gennem et hul i hovedspejlet. Lyset reflekteres fra hovedspejlet til et sekundærspejl, som sidder inden for hovedspejlets brændpunkt. Sekundærspejlet kaster lyset tilbage gennem et hul i midten af hovedspejlet. Cassegrainteleskopets rør er altså kortere end hovedspejlets brændvidde, og denne kompakte konstruktion gør, at den ofte foretrækkes til store teleskoper.
  • Newtonteleskop efter opfinderen Isaac Newton (1642-1727), hvor billedet bliver reflekteret af et spejl og sendt ud gennem siden af kikkerten.
  • Schmidt-teleskopet efter opfinderen B. V. Schmidt (1879-1935), som er et vidvinkelteleskop. Normale reflektorer har et synsfelt på ikke over ½°, men Schmidt-teleskoper har langt større synsfelter, som gør dem velegnede til kortlægningsopgaver og eftersøgning af nye objekter. Store spejle giver en forvrænget gengivelse af billedet, hvorfor der i foran spejlet i Schmidt-teleskoper bruges en korrektionsplade, som ophæver forvrængningen. Det nuværende hovedinstrument på Brorfelde, Schmidt-teleskopet, er et spejlteleskop med et synsfelt på 5½°. Schmidt-teleskopet anvendes udelukkende fotografisk.

 

© Copyright 2001 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek