Trusler og tyvekoster


|
Tilbage | Forside |

DANMARK & UNESCOS MEMORY OF THE WORLD-REGISTER

Inkakrøniken (Det Kongelige Bibliotek)

Den peruvianske indianer Felipe Guaman Poma de Ayalas ”Inkakrønike” er et af de berømteste håndskrifter i Det Kongelige Bibliotek. Værket er blevet til i det sydlige Peru 1600-1615. Forfatteren var kristent opdraget og havde arbejdet i den kristne mission, inden han trådte i karakter som kunstner, forfatter og samfundskritiker. Det skete, efter at han på egen krop havde mærket det koloniale retsvæsens korruption. Hans 1180 sider lange værk omfatter dels en beretning om Andes-regionens historie fra de ældste tider, dels en række kritisk-satiriske skildringer af kolonistyret, med forslag til gennemgribende reformer.

Den lange prosatekst er skrevet på et grammatisk særpræget spansk med indslag af quechua, inkarigets officielle indianske sprog, som tales endnu i dag. Det er Poma selv, der har ført pennen og forsynet værket med knap 400 helsides pennetegninger. Værket er henvendt til den spanske konge. Som selvbestaltet rådgiver informerer Poma ham om hans embedsmænds korruption og om den dybe krise, som den spanske kolonimagt havde forårsaget i det tidligere så blomstrende rige.

I 1615 rejste Poma til Lima for at overrække sin bog til vicekongen. Siden kom den til Spanien, men nåede nok aldrig frem til kongen selv. Engang i midten af 1600-tallet blev håndskriftet antagelig erhvervet af en dansk diplomat, som bragte det til Danmark som et kuriosum og som bevis på det spanske imperiums legendariske grusomhed. Håndskriftet er herefter indgået i Frederik III’s bibliotek, hvor det stod næsten ubemærket indtil 1908. Teksten blev udgivet i 1936 og er i dag et ikon for de indianske befolkningsgrupper i hele Sydamerika.

Det Kongelige Bibliotek har i 2001 lagt hele håndskriftet ud på internettet. Det ligger både som digital faksimile, d.v.s. billeder af hver side af håndskriftet, og som søgbar tekst. I tilknytning hertil har biblioteket opbygget et helt Guaman Poma-website. Herved ønsker Det Kongelige Bibliotek, i tråd med UNESCOs Memory of the World-program, at udnytte digitaliseringens muligheder til at gøre en enestående del af verdens fælles kulturarv globalt tilgængelig.

Inkakrøniken blev i juni 2007 optaget på UNESCOs Memory of the World-liste.



Klik for større billede Klik for større billede
Titelblad hvor Poma og den
spanske konge knæler for Paven
S. 258: November (Aya Marq’ay Killa),
måneden hvor man bærer de døde rundt

Til toppen


| Tilbage | Forside |

© Det Kongelige Bibliotek 2006