Trusler og tyvekoster


|
Tilbage | Forside |

DANMARK & UNESCOS MEMORY OF THE WORLD-REGISTER

Linné-samlingen (Det Kongelige Bibliotek)

Carl von Linné (1707-1778), svensk naturforsker og læge, var en af naturvidenskabens store systematikere – han er grundlæggeren af den konsekvente brug af den binære botaniske og zoologiske videnskabelige nomenklatur, som i dag bruges til at artsbestemme verdens organismer. Alle latinske navne for dyr og planter består i dag af to navne: et slægtsnavn efterfulgt af et artsepitet, fx Trollius europaeus (engblomme). Førsteudgaven af Linnés hovedværk, Systema Naturæ, kom i 1735 og omfattede dyre-, plante- og mineralrigerne. Den blev i de kommende år fulgt op af mange nye og stærkt udvidede udgaver. I dag er grundlaget for navngivning af planter Species Plantarum fra 1753 og for dyr 10. udgave af Systema Naturæ fra 1758.

Linné-samlingen på Københavns Universitetsbibliotek står som den fjerdebedste Linné-samling i verden. Kun samlingerne i London, Uppsala og Pittsburgh er bedre. Samlingen er opstået som en sammensmeltning af apoteker Sven-Erik Sandermann Olsens samling og samlingen på biblioteket. Sandermann Olsen byggede sin samling op over mange år, men afhændede den i 1980. Den blev opstillet på Danmarks Farmaceutiske Højskole. Herfra blev den i 1989 overført til det daværende Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek, hvor den blev sammensmeltet med DNLB’s samling og opstillet i to til samlingen opbyggede udstillingsrum i forbindelse med den nyopførte bogsal. I samlingen findes også tidsskriftrækker, hvor Linné har været bidragyder, fx tidsskrifterne fra Kungliga Vetenskapsakademien, som Linné i øvrigt var medstifter af.

Bortset fra ganske få værker omfatter samlingen hele Linnés produktion og den suppleres stadig. Samlingen er i 2006 under katalogisering i forbindelse med det internationale projekt Linnaeus Link, som vil blive en international katalog over de mest betydende Linné-samlinger. Projektet styres fra Natural History Museum i London.

Linné blev i 1741 udnævnt til professor i medicin og botanik ved universitetet i Uppsala. Her havde han mange elever, hvoraf en stor del dog aldrig efterlod sig naturvidenskabelige skrifter. De elever, som blev naturforskere, er også repræsenteret i en særlig afdeling af samlingen.

Samlingen består i alt af ca. 5.000 enheder på ca. 80 hyldemeter. Ud over Linnés egne værker omfatter den også biografier, korrespondance m.v. Desuden en stor mængde særtryk, ganske få breve og nogle billeder. Opstillingen af samlingen følger den systematik, som bruges i Soulsby-katalogen fra 1933; det er en katalog over Linné-værker i British Museum og er den til dato mest omfattende Linné-bibliografi. Eleverne har i 1997 fået deres egen bibliografi Bibliographia discipuli Linnæi ved Sven-Erik Sandermann Olsen.



Klik for større billede Klik for større billede
Linné under Laplandsrejsen 1732.
I hånden har han en plante opkaldt
efter ham selv: Linnea borealis
Side fra førsteudgaven af Systema Naturæ, 1735.
Under rubrikken Paradoxa har Linné anbragt
en række væsener, hvis eksistens han
tilsyneladende har været usikker på,
såsom Enhjørning og Fugl Fønix

Til toppen


| Tilbage | Forside |

© Det Kongelige Bibliotek 2006