Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 07-08 - Juli-August

Forrige Næste
[15] [s. 240 + omslagets s. 3]
[Foreningsmeddelelser - Rettelser - Om Clarté]

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:7

CLARTÉS SKOVTUR.

    Søndag den 11. Juli foretog "Clarté" under Ledelse af Dr. Leunbach en Udflugt til Rude Skov. Det var stegende hedt, og Bakkerne var meget høje. Men den energiske Fører skaanede os ikke for et eneste Udsigtspunkt, og det eneste, der ikke var Udsigt til, var koldt Øl. Ved Sandbjerg, hvor Madpakkerne blev spist til en ydmyg Skattefri, indledede Frisch en Diskussion om Forbudsspørgsmaalet. Studentersamfundets nye Formand hævdede med megen Vægt og under Flertallets Tilslutning Berettigelsen af en maadeholden Alkoholisme.
    Paa Magleaas tog "Clarté" en privat Park i Besiddelse og stjal en Hund. Beboerne af Landstedet fulgte med nogen Bekymring denne Krænkelse af Ejendomsretten, men Aage Jørgensens vilde og blodtørstige Bolsjevik-Ydre holdt dem dog paa Afstand. Paa Maglebjerg nød man en ny Udsigt. Saa havde Hunden faaet nok. Den mumlede noget om en Gammel Carlsberg og listede hjem, mens vi gik til Ebberødgaard.
    Uden for Aandssvageanstaltens Porte gjorde Dr. Leunbach kort Rede for Hensigten med Besøget: For en Forening som Clarté vil det altid være en Fordel at kende noget til Modstandernes mentale Konstruktion. Og de aandssvages og Borgerskabets Aandsliv byder paa tydelige Lighedspunkter, som det nok kan være nyttigt at have Rede paa. Han havde dog været noget i Tvivl om, hvorvidt man med størst Udbytte kunde bese Akademisk Skyttekorps' Sommerlejr paa Høje-Sandbjerg eller denne Institution. Men efter Læsning af nogle af Harald Tandrups Betragtninger i Berlingske fandt han, at Aandssvageanstalten laa nærmest.
    Der udfoldede sig nu et udbytterigt Samvær mellem Clartisterne og de aandssvage, som forresten mindede om Anton Hansens mest ondskabsfulde Tegninger. Frisch traf en Mand, som havde kendt ham som Barn i Hillerød, og som altid havde tænkt sig, at der vilde blive noget stort af ham. Otto Gelsted dvælede længe i den Afdeling, hvor den tidligere Kritiker Henning Kehler nu henslæber sine Dage i dyb Aandsformørkelse.
    Ved Udgangen holdt Dr. Leunbach Mandtal. Vi var der allesammen! Derefter gik Turen til Birkerød og med Jernbanen til København.

CLARTÉ'S AARHUS-AFDELING

   Den første provinsafdeling er under opsejling. Søndag d. 27. juni afholdt c. 30 interesserede Aarhusianere et møde, hvor Dr. Leunbach var til stede og gav oplysninger. Der nedsattes en foreløbig komité, bestaaende af Adjunkt Sejrholt, Gymnasiast Leif Gundel (foreløbig kasserer), Typograf Knud Eriksen, cand. fil. R. Münzberger, Gymnasiast Kaj Rasmussen samt stud. mag. Sv. Hegelund Lange, hvis utrættelige energi det i første række skyldes, at der nu kan dannes en Aarhusafdeling.

INTERNATIONAL UNGDOMSLEJR VED GILBJERGHOVED

   2.-14. August 1926. . Den engelske "No-more-war Youth section" og den tyske afdeling af "Weltjugendliga" organiserer i fællesskab en ungdomslejr ved Gilbjerghoved, hvor ogsaa danske kan deltage og bo sammen i telte med den engelske og tyske ungdom. Flere danske ungdomsorganisationer deltager for kortere eller længere tid.
    Clarté deltager fra d. 7. til d. 9. Aug. Søndag d. 8. kl. 91/2 taler Hartvig Frisch om "Krigsaarsagerne og deres bekæmpelse" og Mand. d. 9 kl. 9 taler Dr. Leunbach om det sexuelle spørgsmaal. Talerne efterfølges af diskussion, som varer til kl. 11 og eventuelt fortsættes igen om eftermiddagen. Levemaaden i lejren er spartansk og saa vidt muligt vegetarisk. Deltagere for kortere tid maa selv medbringe madvarer, men kaffe og the leveres af lejren.
    Det regnes for en selvfølge, at alkoholiske drikke ikke medbringes eller nydes i lejren. Ligeledes henstilles det til deltagerne ikke at ryge tobak.
    Der er udsendt kort til Clarté's medlemmer angaaende deltagelse og rejse. Deltagelse kan stadig anmeldes, men der garanteres ikke for teltplads til de deltagere, som ikke har meldt sig før d. 26. Juli. Clartister kan medtage venner og bekendte. Fællesrejsen afgaar fra Havnegade med "Øresunds" damper Lørdag d. 7. kl. 2,15.

RETTELSER
[Se facsimile]