Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 07-08 - Juli-August

Forrige Næste
[12] s. 235-236
J. H. Leunbach: Det sociale Møde paa Hindsgavl

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:7

DET SOCIALE MØDE PAA HINDSGAVL

I de sidste 4 aar er der paa Hindsgavl slot i den første uge af Juli bleven afholdt et møde med socialt program. Mødet er oprindelig organiseret af "det socialistiske sekretariat", men i aar var tillige "Socialvirke" medindbyder.
    Der drøftes forskellige sociale og økonomiske spørgsmaal paa den maade, at der hver Dag holdes to foredrag af særlig sagkyndige, indbudte talere, og derefter følger en timelang diskussion, som i reglen er meget livlig, eftersom alle mulige standpunkter er repræsenterede i forsamlingen. Til trods for at foredrag og diskussion tilsammen tager 7 timer daglig, plejer næsten alle deltagerne at holde ud til det sidste - og det skønt Hindsgavl er et af Danmarks skønneste steder og vejret paa de hidtidige møder har været ideelt. I fritiden bader man eller spadserer i større eller mindre grupper rundt i park og skov. Den private diskussion om de foreliggende eller andre emner trækker ud til langt paa natten, særlig naar vejret som iaar er varmt og frister til ikke at gaa i seng.
    Forskellige fagforeninger og andre organisationer sender repæsentanter til møderne, som derved faar et mere officielt præg. Clarté var ogsaa repræsenteret iaar og bør være det hvert aar. Disse møder opfylder nemlig paa en enestaaende fortrinlig maade Clartés specielle opgave at sprede social - og socialistisk - oplysning blandt de intellektuelle. Iaar var det særlig de økonomiske problemer, der blev sat under debat, arbejdsløshed og arbejdsløn, bankernes indsats og betydning, statens indgreb i erhvervslivet, osv. Det vægtigste og kraftigste indlæg leveredes af folketingsmand Sv. Trier. Som en velgørende afvexling fra de økonomiske spørgsmaal kom et varmtfølt foredrag af skoleinspektør Arvin om de nye skoletanker.
    Det er ikke blot selve den belæring, man høster, som er værdifuld. Der er, trods den størst mulige uenighed, en velvillig og urban tone over diskussionen, som vidner om, at de forskellige deltagere fuldt ud respekterer hinandens meninger, naar man blot mærker, at disse er ærlige. Ogsaa dette er af stor værdi.
    Men det bedste ved Hindsgavlmøderne er dog den særlige stemning, som hviler over dem, og som efterhaanden er bleven tradition. Det er ikke noget, der kan skildres, det maa opleves. En af deltagerne udtrykte det saaledes ved afskedsfesten, at æventyrets tid aabenbart ikke var forbi. Han befandt sig her midt i et vidunderligt æventyr. Og det er rigtigt! Sagen er, at i de 6 dage, man tilbringer paa Hindsgavl, befinder man sig hensat til fremtidens socialistiske samfund. Al klasseforskel og privatejendomsret er ophævet. Industriens og landbrugets, haandens og aandens arbejdere mødes paa fuldstændig lige fod. Alt er organiseret og tilrettelagt paa en saadan maade, at ingen kender til bekymringer eller utilfredshed. Alle mødes i det samme ønske: at komme igen til næste aar.

J. H. Leunbach.