Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1927
Nr. 03 - Marts

Forrige Næste
[4] s. 56-60
Maxim Gorki: Den næste Krig

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1927:3

DEN NÆSTE KRIG


   Det har vist sig, at den mest fordelagtige Forretning af alle er at gøre Mennesker til Krøblinge og Lig. Det giver Fortjeneste at handle med Alkohol, Opium og andre narkotiske Midler - men størst er Gevinsten, naar Forretningen bestaar i Fremstilling og Salg af Krigsredskaber. Ogsaa af Gasarter.
    Denne nye og yderst grundige Vej, med et Slag at dræbe Tusinder af Mennesker, er betraadt for første Gang i Verdenskrigen. Den er en Kendsgerning, som ikke maa glemmes, ikke blot som Begyndelsen paa en ny "videnskabelig Erobring", men ogsaa som en ny Epoke i Massemordenes Historie.
    Naar Edgemoodarsenalet i den sidste Krig daglig fremstillede 200,000 Gasbomber, har vi Lov til at haabe, at man i den kommende Verdensbrand kan lave to Millioner af disse forfærdelige Indretninger daglig. Menneskeheden kan altsaa leve i Fred og vide sig godt forvaret; thi der vil blive taget energiske Forholdsregler - hvad dens ødelæggelse angaar. Alle Specialister i Mennesketilintetgørelse er enige om, at den næste Krig vil blive en

"Gaskrig".

Major V. Lefebure fortæller: "Det er sandsynligt, at man vil opdage nye Gasarter, der indvirker umiddelbart paa bestemte Dele af den menneskelige Organisme, f. Eks. paa Hjernen eller de øvrige Organer, af hvilke et Menneskes legemlige og moralske Ligevægt afhænger". - Det er ganske nyt og originalt dette Middel, der gør i Tusindvis af Mennesker til Narre i Ordets sande Mening, til forrykte, til Idioter og kretine. Det er at vente, at Regeringerne, der saa omsorgsfuldt beskytter deres Undersaatters Liv, ikke vil undlade at smykke Jorden med Tusinder af Anstalter for de stakkels forrykte, som vil blive den kommende Krigs Følger.
    Videre siger Major Lefebure: "Med de utallige Muligheder for øje, der endnu ligger i den organiske Kemi, og den ubegrænsede Finhed i Midlerne til dens Udforskning og Anvendelse er en kemisk Krig maaske det mest interessante Problem til Verdens Genopbygning."
    Et højst originalt "Genopbygning"s-System! Verden skal genopbygges ved ødelæggelsen af vor Klodes dygtigste Racer, ved Tilintetgørelse af Europæere, af Ariere, af Mennesker, der har skabt den bedste af alle Kulturer, Kunst af vidunderlig Magt og en sejrrig Videnskab, der nu skal tjene Selvmordet og Selvudslettelsen! Thi naar de gasfyldte Bomber begynder at hagle ned over Byerne, da vil de ganske bestemt ikke skaane Universiteterne og Laboratorierne lige saa lidt som Professorerne, den ødelæggende Videnskabs egne Skabere.
    Man kunde antage, at Fornuftens Lys til sidst vilde blusse op hos de store Masser - "Kanonføden" - saa disse uvidende Folk rigtigt kunde bedømme, hvilken Andel "Videnskaben" har haft i denne Ødelæggelse af Liv. Men jeg ved, at dette er en fantastisk Drøm. Jeg husker, at disse "Masser" fire Aar igennem var optaget af gensidig at tilintetgøre hinanden med en Energi, der var en bedre Sag værdig, og, efter at dette Foretagende endte lige ugunstigt for alle Deltagerne, den Dag i Dag endnu ikke har forstaaet, at det ikke kunde ende paa anden Maade. Og hvad værre er: de er nu igen beredt til Kamp; rede til igen at gøre Brug af de "videnskabelige Fremskridt", der er til Ødelæggelse for Europas arbejdende og skabende Kræfter, d. v. s. til deres egen ødelæggelse.
    I Parantes bemærket var der i disse bevæbnede Masser Hundredtusinder af Socialister og Pacifister, og alle disse Millioner Selvmordere var kristne.
    I de sidste tredive Aar tror jeg, at jeg har haft Grunde til at tvivle paa, at det Samfund, jeg bor i, er humant og kristeligt; og det skønt den europæiske Litteratur haardnakket søger at overbevise mig om, at mine Tvivl er ubegrundede, og hævder, at baade det ene og det andet Land for Størstedelen er beboet af menneskelige Væsener, der bekender sig til den kristne Religion og forstaar den.
    En af disse kristne, en engelsk Flyverofficer, Oberst Moor, siger: "Luftkrigens Tragedie bestaar i den Kendsgerning, at det praktisk talt er umuligt at beskytte sig imod et pludseligt Angreb." En anden "Luft"-sagkyndig svarer følgende paa Spørgsmaalet om, hvorledes man kan gøre Luftflaaden bedst egnet til dens Formaal, ødelæggelsen af Landene:
    "Alt dette er ingen Nytte til. Krigsministeriet kan kun gøre eet: forsyne sig med et tilstrækkeligt Kvantum Piller, indeholdende en hurtigt virkende Gift, og dele dem ud til Befolkningen ved Krigserklæringens Fremkomst. Kun paa denne Maade kan man bevare dem for en kvalfuld Død, der ellers vil komme over dem under knuste og brændende Huse."
    Det er den i Dødskamp liggende Humanitets forfærdelige Grimasse. Det er Biblens Lære i vore Dage; den siger: "Hvis du elsker din Næste, saa dræb ham straks!"

Billedet af den kommende Krig

bliver ifølge denne Kunsts sagkyndige saaledes: "En skønne Nat vil fire- eller fem Tusinde lydløst arbejdende Flyvemaskiner uden at afvente den fuldkommen overflødige Krigserklæring flyve over Byerne med en Hastighed af 200-300 Kilometer i Timen, holdende sig i en saadan Højde, at de er usynlige for vore øjne. Hver Maskine kan udslynge en Bombe med ca. 200 Pund Trinitrotuol. En saadan Bombe er tilstrækkelig til at lægge hele Bydele i London i Ruiner. Nøjagtigheden af et saadant Aeroplans Sigtemekanisme er saa stor, at en Bombe fra en Højde af 6000 Fod kan kastes ned i et Krigsskibs Skorsten."
    Dette er et Citat fra en Rapport, afgivet af Præsidenten for det engelske Parlaments Luftkomite. En anden Specialist tilføjer: "Flyvemaskiner vil udkaste Bomber med giftige Gasarter, med Kolera-, Pest- og andre Sygdomsbakterier. Disse Foretagenders tekniske Side bliver udarbejdet i Krigsministerierne!"
    Hvor beroligende lyder ikke Ordene: "Disse Foretagenders tekniske Side bliver udarbejdet". Især naar man husker, at den kommende Krig vil foregaa "bag Fronten".
    Man siger, at et Steds paa Jorden lever Kristi Stedfortræder; han kaldes Herre over Millioner af Mennesker, der er fyldt af den stærkeste Tro paa Magten af og Læren om Kærlighed og Brodersind. Man siger ogsaa, at Mennesket efter sin Natur gyser tilbage for Mord. Og endelig hævder man, at Hundredtusinde af Socialister, som tog aktiv Del i Blodbadet fra 1914 til 1918, nu er imod Krigen. Alligevel kan jeg ikke i de Begivenheder, som nu modnes, opdage noget, som virkelig bekræfter disse Rygter. Disse Begivenheder truer med at kaste den europæiske Kultur paa Møddingen og

forvandle Menneskene til en Flok vilde Dyr,

saafremt de ikke bliver dræbt, gjort til Krøblinge eller drevet ud i Vanvid. Hvem er der da til at nedlægge højtidelig Protest; hvem er der da til energisk at kæmpe imod den kommende Ulykke?
    Jeg vender mig til Kvinderne, til Mødrene. Ikke blot til de 275,000 amerikanske Kvinder og til de Millioner europæiske Mødre, der mistede deres Børn i den frygtelige Verdenskrig, men lige saa meget til de Mødre, hvem Tabet af deres Børn i Morgen eller om et Aar truer. Hvorfor tier l? I, som har født dem med Smerte? Hvorfor hæver I ikke jeres magtfulde Stemme imod den Galskab, der truer med at indsvøbe hele Verden i en Sky af Gift? I har skænket Verden Buddha og Shakespeare, Edison og Kristus, Washington og Voltaire, Tolstoi og Goethe, Tusinder og atter Tusinder af jeres Sønner har givet Historien Glans og Hæder. Hvorfor vil I taale, at Mennesker, som I har født, igen skal fornedres til et Dyr, et Bestie, en Morder?
    Der er Millioner og atter Millioner af jer, Mødre! Hvorfor raaber I ikke jeres afsindige Børn i ørene:

Stands med Blodbadet!

Vov ikke at dræbe hinanden! Vi har født jer til Livet, til Arbejde og Virken, for at I kan gøre Livet til en Glæde, at det kan blive retfærdigt, klogt og skønt. Det kan være nok med Luftkrig og Giftgas og alle de andre sataniske Opfindelser, der skål sætte jer i Stand til at dræbe hinanden!"
    Mødre, Kvinder ! Her har I Ordet, Retten til Indsigelse. Livet kommer fra og gaar med jer. I maa, alle som een, rejse jer for at forsvare Livet mod Døden! I er Dødens evige Fjende. I er den Magt, der utrættelig kæmper og vinder!
    Hvorfor bevarer I da ikke i disse Dage, hvor Ulykken atter nærmer sig, jeres Sønner fra det fordømte Slagteri? Hvorfor hæver I ikke jeres kraftfulde Stemmer til Forsvar for Livet imod dem, der tørster efter ødelæggelse og Tilintetgørelse?
    Hvorfor, Mødre?

Maxim Gorki.

Vi bringer ovenstaaende Artikel i et Øjeblik, hvor det har vist sig, at det danske Folk - i hvert Fald Københavnerne - i udenrigspolitiske Spørgsmaal med forbløffende Lethed lader sig hæve op til den sentimentale Højfrekvens, som saa mange Gange før i Tiden er blevet vor Ulykke. Glemt er i et Nu alt det, vore Historikere har indprentet os om de fatale Dumheder, som de Danske begik, fordi de fulgte deres Hjerte og ikke deres Hovede - lige fra Svenskekrigene under Kristian IV til de værste af dem alle, de nationalliberale Fantasterier i 1848 og 1864.
    Selvfølgelig er den tyske Jordpolitik et Overgreb, der maa vække Indignation. Men er det klogt at besvare denne Politik paa den Maade, vi gør det? Burde Modtrækkene ikke foretages i Stilhed, og burde man ikke erindre, at den nuværende Grænse ikke er lagt ifølge en direkte Overenskomst mellem Danmark og Tyskland, men mellem Danmark og Ententen.
   Det eneste holdbare vilde være dette: at opnaa en direkte Overenskomst mellem Danmark og Tyskland i Grænsespørgsmaalet.

X