Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1927
Nr. 10-12 - Oktober-December

Forrige Næste
[10] [Omslagets s.3]
Svend Hegelund-Lange: Anm. af Friedrich: Krieg dem Kriege

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1927:10-12

ERNST FRIEDRICH: KRIEG DEM KRIEGE
    Dette storslaaede Antikrigs-Værk er sikkert allerede kendt af mange herhjemme, i alt Fald i vide Kredse indenfor Arbejderungdommen, men Opmærksomheden kan ikke for ofte henledes paa Værkets overordentlige agitatoriske Værdi. - Krieg dem Kriege er en Samling Fotografier fra Verdenskrigen, et Elendighedens Billedgalleri, der virker frygteligt ved sin skaanselsløse Realisme, men som netop derved er i Stand til at vække selv de tungest sovende unge - og muligvis ogsaa gamle. - I et Forord (paa tysk, fransk, engelsk og norsk) slaar Forfatteren Krigens økonomiske Aarsager fast, Kapitalismens og Krigens nøje Sammenknytning, men ifølge hele sin Natur er Værket først og fremmest rettet mod Militæraanden og den falske Fædrelandsfølelse. Gennem en Række glimrende Billedtekster og Fotografisammenstillinger i virkningsfuld Kontrast fører Friedrich sine Angreb mod Krigens Aand og mod Krigens Mænd - mod Fyrsterne, mod Officererne og mod Præsterne, og hans Slag falder haardt. - Værket er vel det mest storslaaede Forsøg, der er gjort paa at forhindre en ny Krig; det bør kendes og benyttes af enhver Socialist som et fortræffeligt Vaaben i Agitationen.
    Et Par unge tyske Arbejdere, der i Sommer var paa Vandring i Danmark, besluttede, at de vilde aflægge Friedrich et Besøg, naar de kom til Berlin. For nylig fik vi Brev fra dem. De havde kun opnaaet en meget kort Samtale med Friedrich, for i Løbet af en halv Time skulde denne for Samfundets Ro og Fred saa farlige Mand paany afhentes til et halvt Aars Fængsel for antikrigerske Forseelser.
    Sv. H. L.


Literaturkritik.
    Pontoppidan er en af de meget faa danske Forfattere, der endnu bærer Fuldskæg, og han er den, hvem det lader bedst at bære det. Selv om han ikke ligner Michelangelo, for der er ikke noget vredent, ingen Barok i hans Træk og Mine, kunde han dog godt have siddet Model for en af hans Profeter.
    Professor Vilhelm Andersen.