Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1927
Nr. 10-12 - Oktober-December

Forrige Næste
[9] s. 176
Borgerligt Aandsliv

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1927:10-12

BORGERLIGT AANDSLIV

Aandeligt Behov.
    Berlingske Tidende har nu fundet det afgørende Argument for Bevarelsen af Lensadelens priviligerede Stilling. Bladets Medarbejder har truffet en Mand, som kender Folket og skriver for Folket, og han udtaler, at hans Læsere kun vil høre om Grevinder. "Hele Livet paa den store Gaard", forklarer Berlingeren, "vakte i mindre Grad den røde Misundelse end de røde, straalende Syner og Drømme, hele den spændende og billedrige Feuilleton levede lige for Øjnene af En." - Og endelig sukker Bladet over, at Savnet vil føles ogsaa i de Hundreder af Husmandshjem.
    Berlingeren taler her som altid de aandelige Værdiers Sag i en grov Tid. Hvad betyder f. Eks. den københavnske Arbejdsløses materielle Savn mod den aandelige Hunger, som vilde opstaa, hvis man afskaffede Vagtparaden og de røde, kongelige Lakajer?

    Hr. Henning Kehler, der nu sammen med Hr. Tandrup betjener- Berlingske Tidendes Spalter, er tilbøjelig til at beklage, at nogle "følelsesmæssigt opløste og udblødte Personligheder" har skrevet "agitatoriske Korrespondancer" fra Sovjet-Rusland i et "herværende kapitalstærkt Presseforetagende". Hr. Kehler har endog overvejet at tvinge "disse Digtere til at blive derovre", men er kommet til den Erkendelse, at det alligevel næppe er muligt og lader Tanken falde. Men han udtrykker Haabet om, "at simpel Nysgerrighed, om ikke andet, vil faa dem til at bruge deres Fritid til at indhente visse elementære Kundskaber om det Emne, Revolutionen og Kommunismen i Rusland, som de har saa let og uhindret Adgang til at skrive om i Avisen for "den højeste Oplysning".
    Med elementære Kundskaber om den russiske Kommunisme mener Hr. Henning Kehler et overfladisk Kendskab til anti-bolsjevikiske Propagandaskrifter. I det hele taget er de Kehlerske Arbejdsmetoder næppe anbefalelsesværdige. Det huskes endnu, hvorledes den snuskede Magister, mens han var Medarbejder ved Politiken, under en Diskussion med Professor Oluf Thomsen blev grebet i groft Plagiat af en Artikel fra Times' literære Tillæg. Det var sikkert klogt af Hr. Kehler endnu en Tid at forholde sig i Ro i det religiøse Internat, hvor han søgte Fred og Tilgivelse efter Afsløringen.

Kønsliv.
    Hvorom alting er: Kønsdriften hører med og har sin Ret, - og der er en stor Opmuntring i, at dette forstaas! Saa skammer en aandelig sindet Ung sig ikke, fordi han i sig sporer et stærkt Driftsliv. Han kan hurtigt lære, at den behøver ikke at tilfredsstilles.
    Gunnar Engberg (Dansk Hjemliv 1927).