Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 03 - Marts

Forrige Næste
[12] s. 96
Verden over

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:3

VERDEN OVER

Børnearbejde i Amerika.
    I alle civiliserede Lande søger man ved Lovgivning at hindre Børns Anvendelse som Lønslaver. Det er aabenbart svært at hævde disse Bestemmelser; og i de amerikanske Stater vedtages der stadig nye og strengere Love. Ikke desto mindre har man i Californien i 1924 konstateret, at 5000 Børn var beskæftiget ved Landarbejde. En anden Form for Børnearbejde, som ikke er til at komme til Livs, er Hjemmearbejde i Textilindustrien. Mødre med mange smaa Børn ynder at paatage sig Hjemmearbejde, som de kan passe samtidig med Hjemmet, og som saa de ældre Børn kan deltage i, saa snart de er store nok til at kunne holde paa en Synaal. En Undersøgelse i New-York har vist, at - alle andre Forhold lige - er det Børnerigdommen, som faar Mødrene til at paatage sig den Slags (naturligvis uhyre slet lønnet) Arbejde. Arbejderfamilier paa samme Lønniveau blev delt i to Grupper. Den første, som ikke paatog sig Hjemmearbejde, havde gennemsnitlig 4 Børn pr. Familie. Den anden Gruppe, som paatog sig Hjemmearbejde, derimod 7 Børn pr. Familie.

Svensk Clarté
   har udsendt sit Martshæfte. Bladet er mere literært end det danske med mange Digte og Boganmeldelser. Den tyske socialistiske Teoretiker Julian Borchardt begynder en Serie Artikler om den nuværende økonomiske Situation Verden over, Frans Severin skriver om Syndikalismen og Gotttried Lagerkvist om Vesteuropas kommende Overgang til Socialismen. Endvidere giver Stellan Arvidson en skarp Karakteristik af det nye Højre i Sverige, hvis Maal er en politisk Amerikanisering af svensk Aandsliv.

"Socialisten"s Martshefte bringer en ret velvillig Anmeldelse af Clarté's to første Numre. Inde i Heftet kører Tønnesen frem med de sædvanlige Argumenter og Fordomme mod Clarté. Han fremfører intet, som det er Umagen værd at hæfte sig ved. Desuden indeholder Martshæftet flere udmærkede Artikler, deriblandt en fortrinlig Afhandling af Birck om Aktieselskabernes sociale kontra retslige Stilling og en endnu fortrinligere Artikel af Kocik, Amsterdam, om Arbejdsløshedsspørgsmaalet og den moderne Industri.
    Dette Hæfte bør læses af alle, der interesserer sig for socialøkonomiske Spørgsmaal.