Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 03 - Marts

Forrige Næste
[11] s. 95
[Hans Kirk]: Borgerligt Aandsliv

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:3

>BORGERLIGT AANDSLIV

Monumenter.
    Det burde være en Sag, der bevægede hele Polket, hvorlcdes en H. N. Andersens eller en Vilhelm Thomsens Træk fæstnedes i Bitledværker til Oplysning for senere Slægter om vor Tids Aand og Dygtighed.
    Frederik Poulsen i "Tilskueren".

Litteratur og Ungdom.
    Det er f. Eks. hændet mig, at jeg har faaet Opfordring til at læse noget i en K. F. U. M. eller K., og saa er det gerne bleven tilføjet: "Det skal jo helst være noget klassisk," og dermed mener man en Guldalderdigter, man mener afgjort ikke f. Eks. Holberg, som af en eller anden Grund har et noget odiøst Skær over sig i hvert Fald i de ledendes øjne indenfor denne Retning. Ogsaa er man noget bange for Nutidens Litteratur, det er f. Eks. hændet mig ved given Anlednlng, at man har frabedt sig en Oplæsning af Aakjær ... Men tilbage til Hovedspørgsmaalet: Klassisk eller moderne Litteratur? Ja, jeg maa indrømme, at jeg ikke er ganske klar over dette. Jeg vilde dog være tilbøjelig til at sige, at den Læsning, der har en Del Aar paa Bagen, garanterer ved den Omstændighed for sin Kvalitet; den er paalidelig, og den har virket i vort Formaals Tjeneste: Ungdommens Opdragelse, sprogligt og æstetisk.
    (Pastor Noring i "Den nye Litteratur", 3. Aarg. Nr. 8).

Politik.
    Der kan være Enkeltheder i Arbejdsløshedslovgivningen at ændre, men det bør da ske i en roligere Tid.
    (Stensballe i Landstinget 25/2-26 - om 7000 Forsørgeres Nødstilstand).

Økonomi.
    Tyskland har i 1925 opsparet ca. 5 Milliarder. Kapitaldannelsen skyldes nu som før de faa velhavendes Henlæggelser, hvorfor Rigsfinansministerens Bestræbelser i Retning af Skattenedsættelser da ogsaa gaar ud paa at begunstige Kapitaldannelsen indenfor Industri og Handel.
    (Nakskov Tidende 25/2-26) .

Religion: Kr. Schjelderup.
    Fredag den 26. var det altsaa sidste Gang, at Salens Publikum havde Lejlighed til at høre denne baade klare og fantasifulde Taler, der paa overlegen Maade behandler et Spørgsmaal, der interesserer ethvert dannet Menneske.
    ("Politiken" 25/2-26).