Knet-logo
Danske Kulturtidsskrifter 1917-45

Red.: Det Kongelige Bibliotek

Om / About  Hjælp / Help

Op
Clarté (1926-27)
1926
Nr. 03 - Marts

Forrige Næste
[4] s. 71-73
Efter Henri Barbusse: I Europas Helvede. Barbussedelegationens Balkanrejse

Facsimile

Tidsskriftprojeter

1926:3

I EUROPAS HELVEDE

Barbussedelegationens Balkanrejse.

Meddelelserne om den hvide Terror paa Balkan, Fængslinger, Tortur, Henrettelser og Massakrer fremkaldte Protester fra en Række kendte Personer i Vest-, Mellem- og Nordeuropa. En lille Kres uden noget officielt Mandat fandt sig tilskyndet til at lade Spørgsmaalet undersøge paa Stedet og overdrog Opgaven til M:lle Paule Lamy fra Bryssel, Professor Léon Vernochet og Henri Barbusse. Rejsen er nu ført til Ende og har vakt adskillig Opmærksomhed i Parlamenter og Presse. I Almindelighed har Arbejderne og Bønderne og de frisindede Grupper indrømmet fremmedes Ret til i Sandhedens og Retfærdighedens Interesse at undersøge offentlige Regeringshandlinger, mens denne Ret er blevet bestridt af de fremmedfjendtlige Partier. Undersøgelsen omfattede Forhold i Rumænien, Bulgarien, Jugoslavien og Ungarn. Dens Resultat vil blive udførligt fremlagt i Bogform af Barbusse, men allerede nu har han i to Artikler, offentliggjort under Titlen "Europas Helvede" i Gøteborgs Handels- och Sjøfartstidning for 12. og 15. Marts, meddelt et Udblik over de indsamlede Erfaringer, som vi refererer i Sammendrag.
    I Bulgarien, der er et udpræget Agerbrugsland, forfalder Arbejdet i Landsbyerne mere og mere og Budgettet viser fra Aar til Aar et voksende Underskud. Hovedsagelig dyrkes Tobak, og dette Landbrug styres af et mægtigt Konsortium. Ingen Kredit bevilges Bønderne til mindre end 30 à 40%, og skønt Tobaksavlen er mindre indbringende end enhver anden, saa driver Bønderne den alligevel, fordi den kræver et Minimum af Kapitalanbringelse og Redskaber. Industri eksisterer praktisk talt ikke i Bulgarien. De andre Balkanstater hører til de sejrende Magter. Fredstraktaterne har fordoblet Rumæniens Omraade og Befolkning, og af den kunstige Tilvækst drager en lille Kres Spekulanter Fordelen, mens det økonomiske Liv som Helhed er kommet ud af Ligevægt. Det samme er Tilfældet i Jugoslavien, som har indrettet sig med det tidligere Serbien som sin Kærne. Nogle Opkomlingers Rigdom tjener til at skjule den store Arbejdermasses Stilstand og Elendighed. Militærudgifterne er enorme. I Bulgarien gaar paa et Budget paa 5,700 Millioner Levas 2,800 Mill. Levas til Militæret. Jugoslaviens sidste Budget lød paa 12,000 Mill. Dinarer med 3,700 Mill. til Militæret. Der findes i Rumænien 45,000 Gendarmer, i Jugoslavien 60,000. De utallige Konfliktanledninger, som Versaillestraktaten har skabt, opretholder en skjult Krigstilstand, idet Omraader, som geografisk og etnografisk danner en Helhed - som Makedonien og Trakien - vilkaarligt er sønderdelt af Sejerherrerne. Livsfornødenhederne er 40% dyrere end før Krigen.
    Alle Balkanlande uden Undtagelse styres af Partier, der enten repræsenterer det rige Borgerskab eller en militaristisk og nationalistisk Retning. Ethvert Forsøg paa demokratisk Organisation selv i beskedneste Form undertrykkes af Militær og Politi. Ved Hjælp af Massakrer, Massedomme og Snigmord uskadeliggøres de Personer og Retninger, der tillader sig at kritisere det bestaaende Styre. I alle Balkanlande og i Ungarn er udstedt Love om Statens Sikkerhed, der er monumentale i deres Foragt for al menneskelig Ret. Oppositionens Hekatomber ofres saavel i Rumænien som i Jugoslavien, saavel i Grækenland som i Ungarn. Især i Bulgarien arbejdes der bevidst paa ved Mord at befri sig for alle Modstandere, det vil i første Række sige fra det store Bondepartis Ledere og Venner og fra Kommunisterne. Resultatet af denne Terror er, at Bønderne er sunket ned i et Slaveri, der erindrer om Middelalderens mørkeste Perioder, og samme Skæbne har ramt Arbejderklassen og de Intellektuelle, der har vist Interesse for Folkets Sag.
    At denne Undertrykkelse har kunnet gennemføres, skyldes den Magtstilling, som Officerskorpsene indtager overalt paa Balkan. Ved Siden af den officielle Militarisme, Hæren, og de militære Ligaer som den serbiske "hvide Haand" og den rumænske Militærliga, hvis Magt er meget stor, staar det næsten lige saa mægtige og frygtede Politi. Det rumænske Ordenspoliti raader over Aviser, Organisationer og næsten ubegrænsede økonomiske Hjælpekilder. Hvad angaar de Mord paa kendte Personligheder, der har fundet Sted paa aaben Gade i Bulgarien, saa er de almindelig kendte Mordere næsten altid gaaet fri for Straf. Ingen er skredet ind mod de ubeskrivelige Forholdsregler, det bulgarske og rumænske Politi har anvendt for at afpresse Fangerne Tilstaaelse og faa fabrikeret "Bekendelser", der kunde anvendes som Paaskud til Modforanstaltninger. Tortur er saa almindelig, at Modet svigter en, naar man skal opregne de almindelig kendte, ubestridelige Tilfælde. Endogsaa mod Vidner anvendes Tortur, som det fremgaar af den store Proces i Kisjinev mod 500 Bønder.
    En anden Organisation, som Balkantyrannerne benytter, er Wrangels tidligere Hær, der bestaar af professionelle Kontrarevolutionære, som under det falske Foregivende at stride mod Bolchevismen har myrdet tusindvis uskyldige Bønder.
    Med Fortegnelsen over de Midler, som anvendes af en Haandfuld højtstaaende Forbrydere for at holde Folket nede i Slaveri og Virvar, vilde ikke være fuldstændig, dersom man ikke nævnte den Støtte, som Vestens Stormagter yder dem.
    Det Maal, som Englands, Frankrigs og Italiens overmodige Indblanding forfølger hos Balkanfolkene, har intet med disse Folks Velfærd eller den almindelige Fred at skaffe, men tilsigter kun at sikre sig selv det politiske og økonomiske Herredømme.
    - Paa Foranledning af Barbusse og hans Medarbejdere, er der nu oprettet Komitéer i London, Paris og Wien, i Haab om at der skal dannes nogle ogsaa i andre Byer. Maalet for disse Sammenslutninger er at udbrede nøjagtig og uimodsigelig Viden om Forholdene og forene alle hæderlige Menneskers Protester i et uimodstaaeligt Knippe. Den offentlige Menings Protest er et af de faa Midler, der endnu kan modvirke den Rædslens og Mordets Politik, der - for blot at nævne to Eksemplarer fra de sidste Aar - har krævet 20,000 Ofre i Rumænien og 18,000 paa de bessarabiske Sletter.
    Komitéerne skal gennemføre Kampen mod de umenneskelige Undertrykkelseslove og kræve en hel og fuld Amnesti og ikke en, der er saa parodisk som den, der hidtil er blevet bevilget. Hvad Bulgarien angaar, skal Komitéen kræve Ret til at komme Ofrenes Børn og andre Familiemedlemmer til Hjælp - en Ret, der hidtil er blevet nægtet af en Regering, som ikke har undset sig for at forfølge de fængsledes, dømtes og straffedes Slægtninge, som om de var medskyldige.