Andreas Friis (1890-1983)


Introduktion

Endevæggene
- Den østlige endevæg
- Den vestlige endevæg
- Sammenstilling

Portrætterne
- Den sydlige væg
    - Hippokrates
    - Steno
    - Newton
    - Pasteur
    - Darwin
- Den nordlige væg
    - Aristoteles
    - Tycho Brahe
    - Kopernikus
    - Ørsted
    - Einstein
- Den vestlige endevæg
    - Bohr
    - Krogh

Andreas Friis
Artikel af Hannemarie Ragn Jensen

Credits m.v.


 

 

    Andreas Friis fik sin uddannelse fra Kunstakademiet i årene 1910-13 og i Paris i 1913-14, hvor han frekventerede Maurice Denis' malerskole. I København modtog han impulser fra kunsthistorikeren Vilhelm Wanscher som bl.a. forelæste om den italienske renaissance, heriblandt Rafael og Michelangelo. I Paris var det den franske modernisme, som var impulsgivende, først og fremmest Cezanne. Efter studieårene foretog Friis adskillige rejser, hvor han bl.a. fik lejlighed til ved selvsyn at stifte bekendtskab med mesterværkerne.

I Danmark fik han sommerbolig ved Listed på Bornholm, hvor han hentede inspiration til talrige landskabsmalerier. Også de nordsjællandske landskaber er rigt repræsenteret i Friis' kunst.

Friis blev medlem af Den Frie Udstilling i 1924 og udstillede der sine værker i omtrent 60 år. Ud over landskabsmalerierne fra Bornholm og Nordsjælland udstillede han også sydlandske motiver.

Friis arbejdede meget bevidst med kompositionen af sine billeder med et klart defineret billedrum, et træk som går igen i rumudsmykingen på Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek.

Kilder: Den store Danske Encyklopædi, Weilbach og Skriv- og Rejsekalender, 1993

KID hjemmeside
Andreas Friis i Kunst Index Danmark

 

© Copyright 2004 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek & Copyright 1940-44 Andreas Friis