Link: tilbage til forsiden
Hjem: ELEKTRA - e-ressourcer: e-biografier og biografiske portrætter: Nyere danske forfattere: Ernesto Dalgas
 
Lidelse og kundskab

Ernesto Dalgas - en kort introduktion
af Jakob Brønnum
Tidligere trykt i Det danske Bogmarked (1996)

Navnet Dalgas forbindes stadig af de fleste med Hedeselskabets berømte grundlægger Enrico Dalgas. Og havde det stået til Dalgas'erne selv var det blevet ved med det.

Det danske Sprog- og Litteraturselskab/ Borgen har i den efterhånden imponerende serie Danske Klassikere udgivet to bøger af sønnen Ernesto Dalgas (1871-99).

Det er de to store bøger Dommedags Bog (1996) og Lidelsens vej (1993). Og i 1995 indlemmede Hans Reitzels forlag Ernesto Dalgas i Filosofibiblioteket med de seks små afhandlinger, der udgør Kundskabens Bog.

Familien Dalgas forsøgte efter Ernestos død en tidlig sommermorgen på stien ved Damhussøen i København, hvor den nervesvækkede filosofistuderende skød sig en kugle for panden - at forhindre udgivelsen af en gal mands skriblerier.

Men det lykkedes i løbet af de næste fem år barndomsvennen Axel Mielche at føje fire bøger til de to små, Ernesto Dalgas allerede havde udgivet, Geografiske digte og Krøniker og Æventyr, (1896). To af de fire er digte og skuespil af svingende kvalitet, og de to øvrige er de filosofiske romaner Dommedags Bog og Lidelsens Vej.

Som genre lægger Dommedags Bog sig ind i en stor europæiske tradition med Dantes Guddommelige komedie (1303-21) i den ene ende og Jostein Gaarders Sofies Verden i den anden.

Gennem møder med repræsentanter for alle religioner og trosretninger og de fleste filosofiske retninger undersøger Den omvandrende Pilgrim i løbet af bogens 12 dagsvandringer gennem et landskab af visdom, hvad sandheden er. Kristendommen får sig nogle ordentlige hak i tuden og buddhismen står klart stærkest hos Dalgas til slut.

Lidelsens Vej handler om Salomons opvækst i en dansk provinsby (Ernesto Dalgas voksede op i Århus) og senere hans studenterliv i København. Ikke mindst forlovelseshistorien med pigen Prosa bidrager til hans lidelser. Ligesom Søren Kierkegaard havde Ernesto Dalgas det ikke let med det andet køn.

Digteren Otto Gelsted udgav i 1930'erne dele af Kundskabens Bog, men med Reitzels udgave er den for første gang kommet i sin helhed. Det er en regulær men faktisk ikke særligt vanskeligt tilgængelig filosofisk afhandling om forholdet mellem videnskab og tro/ metafysisk tænkning.

Kundskabens Bog var det sidste Dalgas skrev, og den rummer tre dage før det skete en efterskrift hvor Dalgas forklarer, hvorfor han begik selvmord.Det Kongelige Bibliotek - en del af Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek: www.deff.dk

[Hjem] [English]
[REX - online katalog] [ELEKTRA - e-ressourcer] [Faglige websider]
[NetGuide] [Brug biblioteket] [Om biblioteket] [Kulturaktiviteter]
Nyere danske forfattere
  

Genvej til:
 
Søg i REX - bibliotekets katalog

Søg i hele KBs web:

SøgeGuide

Oversigt - Sitemap

A - Å

  © Det Kongelige Bibliotek   Postboks 2149
  1016 København K
  Tlf: (+45) 33 47 47 47
  Fax: (+45) 33 93 22 18
  e-Post til Det Kongelige   Bibliotek sendes til: kb@kb.dk
  Åbningstider/Adresser
  Om KB's websted
  Privatlivspolitik
  Få hjemmesiden læst op!