Småtryk – hvad er det?

 

I Danmark har alle bogtrykkere og udgivere pligt til at aflevere et eksemplar af alt trykt og udgivet til Det Kongelige Bibliotek og til Statsbiblioteket i Århus.

Småtrykssamlingen indeholder tryk, der omhandler aktuelle interne forhold i institutioner, firmaer og foreninger. Typiske tryk er vedtægter, regnskaber, årsberetninger, firmablade, lokale sportsblade, teater-, film- og koncertprogrammer, kataloger, prislister etc. Småtryk – som kan være alt fra etbladstryk til tykke varekataloger – er opstillet i en række emnegrupper, som dækker alle forhold i samfundet.

 

I denne udstilling har vi valgt at trække nogle emner frem, som viser bredden i samlingen.  Der er både farvestrålende tryksager og mere uanselige. Men fælles for dem alle er, at de fortæller historie – lokalhistorie, danmarkshistorie og kulturhistorie.

Vil man studere brugsforeningernes udvikling, se hvorledes kommunernes penge bliver brugt, undersøge hvordan sommertøjet så ud i 1932 eller have opklaret, hvad en flaske rødvin kostede på restaurant i 1902, så kan man få hjælp i Småtrykssamlingen. I alt er der ca. 6 millioner tryk, der fylder 5 km, og alene i 2001 modtog Det Kongelige Bibliotek omkring 190 000 stykker småtryk.

 

Redaktører af udstillingen: Susanne Benedicte Mortensen sbm@kb.dk og  Therese Høeg Jacobsen thj@kb.dk

Udstillingsarkitekt: Henriette Willerup henriette@willerup.com

 Redaktør af den digitale udstilling: René Tjørnelund Thomsen rtt@kb.dk

 


Montre 0

 


montre 0a

 


Montre 0b