Fra støv til guld



”GUDS ORDS FØRSTE ALFABET”

Blandt de bøger, som tiden har været særlig hård ved, er skolebøger. ABC’en, børnenes første lærebog, har været blandt de mest udbredte bøger overhovedet. Den har kunnet købes året rundt i hver en by. Men af de tusinder af danske ABC’er, der forlod trykpressen i 15- og 1600-tallet, er kun to bevaret – eller rettere, resterne af to! Også mange regnebøger må have eksisteret, som vi ikke kender til i dag.

Lidt bedre står det til med Luthers lille katekismus, som var læsebogen for de viderekomne elever. Katekismen var nemlig ikke alene skolebog, den var også et centralt skrift i den danske kirke. Den indgik i præsternes bogsamlinger, og derfor er der i dag bevaret flere katekismer end ABC’er.

For de fleste mennesker kom Luthers lille katekismus – sammen med ABC’en – til at danne indgangen til bogens verden. Læseundervisning og kristendom gik hånd i hånd. Set fra den protestantiske statsmagts side var det af afgørende betydning, at befolkningen kendte til de centrale, lutheranske grundbøger, først og fremmest den lille katekismus. ”Guds ords første alfabet” – titlen på en ”katekismus-forklaring” fra 1644 – udtrykker tydeligt den tætte sammenhæng mellem læsning og gudsfrygt.

Religiøse og opbyggelige bøger, til voksne såvel som børn, blev aktivt støttet af myndighederne. Salmebøger, andagtsbøger, bønnebøger, evangeliebøger, almanakker og religiøse viser var med til at udbrede den rette tro og normer for det rette liv bredt i befolkningen.


Luk vindue

© Det Kongelige Bibliotek 2007