Fra støv til guld


|
Tilbage | Forside |

VERDEN INDENI

Simon Paulli: Flora Danica Det er: Dansk Urtebog. København: Melchior Martzan, 1648
Uden sign. 4º?

Simon Paulli udgav sin store urtebog på Christian IV’s opfordring. Det var kongens ønske at bogen skulle bruges af den jævne mand, der ofte boede langt fra en læge og derfor selv måtte have et basalt kendskab til lægemidler. Værket består af et planchebind og et kommentarbind, hvor de enkelte planter beskrives, med vægt på deres medicinske virkninger. De planter der er medtaget, er dem man finder i Danmark, ikke bare vildtvoksende, men også haveplanter.
Rækkefølgen af planter følger deres blomstringstid: Hyems (vinter), Ver (forår), Æstas (sommer) og Autumnus (efterår).

Bogen har formodentlig været ganske dyr, og den har nok ikke nået den folkelige udbredelse der var hensigten. I dag er den ikke helt sjælden, og Det Kongelige Bibliotek ejer flere eksemplarer. Det eksemplar der vises her, er erhvervet for nylig. Heri er træsnittene farvelagt – og rundt omkring ligger tørrede blomster, så bogen har, passende nok, været brugt som et herbarium.

Træsnittene kommer fra Balthasar Moretus’ trykkeri i Antwerpen; Moretus-familien havde overtaget Christopher Plantins trykkeri. Der optræder også fem kobberstik i tekstdelen: gudinden Flora og personificeringer af de fire årstider. De er udført af Albert Haelwegh (d. 1673).

Se mere om Paullis udgave på Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Biblioteks (nu Det Natur- og Sundhedsvidenskabelige Fakultetsbibliotek) sider fra 1998 Flora Danica. En virtuel udstilling.
Se også Det Kongelige Biblioteks netudstilling om den berømte, senere, Flora Danica (1761ff.) Flora Danica online.

 

Til toppen


| Tilbage | Forside |

© Det Kongelige Bibliotek 2007