Elefant. Apoteket. MaleriBarok (ca. 1630-1740)

1700-tallets apotekere var bofaste i modsætning til de fleste andre handlende. De var kongeligt privilegerede og underkastet en årlig visitats, men kunne dog  næsten uden indgriben fra myndighederne indrette og udsmykke deres officiner, som de ønskede.
Barokstilen er karakteriseret ved kompositioner, der opbygges med voldsomme virkninger, og er som oftest præget af overdådighed og pragt i detaljerne. Stilen lægger dog samtidig vægt på at være regelmæssig og symmetrisk.

I Danmark er kun bevaret et meget sparsomt materiale fra denne tid. Det kan derfor være svært at danne sig et præcist indtryk af, hvorledes officinerne har set ud, men at barokkens karakteristiske stil også har præget de danske apoteker ses på et samtidigt maleri af Elefant Apoteket i København.
Vi ved, at officinerne blev udsmykket ikke alene smukt men også særpræget. Man har yndet at ophænge udstoppede, eksotiske dyr under loftet, som det fremgår af samtidige udenlandske gengivelser. Kunderne måtte gerne tro, at disse gav lægemidlerne magisk kraft. Apotekeren havde fordel af at indrette sit officin med mange standbeholdere, idet kunderne blev positivt stemt og mente, at der fandtes helse for hver en sot. Fra omkring 1700 er det muligt at demonstrere, hvorledes flere standbeholdertyper så ud på de danske apoteker.
(Foto Ruben Blædel)

Udstilingens hjemmeside - Officiner: Oversigt
Barok
Elefant Apotekets endevæg - Periodeinventar - Illustration af livet i et officin
© Copyright 2002 Danmarks Natur- og Lægevidenskabelige Bibliotek