Håndskrevet bogrulle fra Dunhuang-grotterne i Gansu-provinsen. Kina 9. århundrede.
Orientalsk og Judaistisk Afdeling, Dunhuang 2 8º
Kap. 15: Kommentar til Avatamsaka-sutra |
Dunhuang i den vestlige del af Kina ved Silkevejen på grænsen til Centralasiens ørkner er kendt for sit store buddhistiske grottekompleks, hvor den første hule blev udgravet og udsmykket i år 366. Først under Yuan-dynastiet (1279-1368) ophørte opførelsen af huler på stedet. Omkring år 1900 opdagede en kinesisk munk en lille hule fyldt med mere end 30.000 håndskrevne og trykte tekster, der ikke havde set dagens lys siden det tidlige 1000-tal. Vestlige forskere og opdagelsesrejsende formåede at erhverve flere ruller fra munken, heriblandt også danskeren Arthur Bollerup Sørensen, der i 1915 fik 14 ruller, som han forærede Det Kongelige Bibliotek.
Ovenfor ses en del af kapitel 15 af Huayanjing lun, en kommentar til den indiske, buddhistiske tekst Avatamsaka-sutra. Sutraen er grundteksten for den buddhistiske skole i Kina kaldet Huayen, og denne sutra udtrykker, at mennesket er selve universet og identisk med Buddha – alle sansende skabninger er en og den samme.
Huayanjing lun bestod oprindeligt af 100 kapitler (juan). I dag kendes kun kapitel 10, der har overlevet uden for Dunhuangteksterne, og så den del af kapitel 15, som blev fundet i Dunhuang, og som ikke kendes andre steder fra.
Rullen, som denne tekst er en del af, består af 11 tekster limet sammen, og teksterne synes at være skrevet som kalligrafiske øvelser.
Rullen er 26 cm høj.
© Det Kongelige Bibliotek 2003