KB LOGO

Emil Aarestrup: Udvalgte digte
Manuskripter og udkast

 

Klassikerdag d. 4. december 2000.

Danmarks Biblioteks- forening har i samarbejde med De Litterære Sel- skaber startet et nyt projekt.                Klassikerdagen bliver en årlig tilbagevendende dag, hvor bibliotekerne med udstillinger og andre arrangementer sætter søgelys på en dansk klassisk forfatter og hans samtid.

Den første Klassikerdag afholdes d. 4. december 2000 i anledning af Emil Aarestrups 200-års dag.

Emil Aarestrup, der kun fik udgivet en enkelt digtsamling i sin levetid, er kendt som den store erotiker i dansk lyrik. Ikke mindst hans kærlighedsdigte gør ham til en moderne klassiker, der rækker ind i nutiden.

Emil Aarestrup, fotograferet kort før sin død i 1856 (udsnit)

Emil Aarestrups efterladte papirer.

De 16 digte, der hermed offentliggøres som manuskript eller udkast, er valgt ud, så de kan give et repræsentativt kig ind i det lyriske værksted.

Derfor er der ikke kun renskrifter af nogle af hans mest kendte digte som  f.eks. Tidlig Skilsmisse, men tillige udkast og skitser til  andre kendte digte som Til en Veninde og Du var henrivende paa Børneballet. Et godt eksempel på den øjeblikkelige nedskrivning af lyriske indfald er udkastet til det digt som hans senere udgivere gav titlen Jeg saa dig blusse og jeg skjalv, der også som original er vanskelig at dechifrere.Ved at klikke på "Tekst" vil man imidlertid kunne læse de enkelte digte i trykt form, således som de optræder i den tekstkritiske udgave af Aarestrups Samlede Skrifter, udgivet af Hans Brix og P. Raunkjær 1922-25, genoptrykt i 1976. Denne udgave er nu i sin helhed tilgængelig på nettet.

Digtene her er alle fra Efterladte papirer (Ny kgl. Saml. 1809, 2º), der blev købt af forfatterens datter i 1920. Herudover findes en række andre mindre samlinger samt et betydeligt antal breve, der kan søges i Håndskriftafdelingens Brevbase.


  ||  Oversigt over de enkelte digte ||


Håndskriftafdelingen
Copyright © 2000,
Det Kongelige Bibliotek